Ondernemen

'Boekhoorn wil Hema-bakkerij en winkels verkopen om schuld te verlagen'

Michaël Niewold • 26 november 2018 08:00 @michaelniewold

Hema-koper Marcel Boekhoorn (links) bij de aankondiging van de overname. Beeld © ANP

De nieuwe eigenaar van Hema, miljardair Marcel Boekhoorn, wil een deel van de winkels en de eigen bakkerij verkopen. Op die manier wil hij geld ophalen om de schuld van honderden miljoenen euro's te verlichten en om te kunnen groeien in het buitenland.

In Nederland zijn in totaal 545 Hema-winkels, waarvan er al 261 in handen zijn van zo'n honderd franchisenemers.

Boekhoorn zou met de verkoop willen beginnen zodra de overname is afgerond, vertellen bronnen in de financiële wereld aan Het Financieele Dagblad. Dat is naar verwachting in januari volgend jaar. 

Hema wil de berichtgeving van Het FD niet bevestigen, maar ontkent ook niet. Een woordvoerder laat weten dat 'op dit moment' alle aandacht is gericht op het afronden van de overname. "Het is te voorbarig om op dit moment te spreken over eventuele vervolgstappen", aldus de woordvoerder.

Ruzie gesust

Onder de oude eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital, had het bedrijf nog een fel conflict met de franchisenemers. Dat draaide onder meer om wie welk deel van de opbrengst van de online verkopen zou krijgen.

Die ruzie werd gesust door Boekhoorn, waarna een verkoop mogelijk werd van het bedrijf waar Lion Capital al jaren van af wilde.

Schuldenlast

De filialen leveren tussen de 1 en 1,5 miljoen per winkel op, volgens de bronnen van de krant. Omdat het onwaarschijnlijk is dat Hema de meest winstgevende winkels in de grote steden verkoopt, zal het bedrag waarschijnlijk aan de onderkant van die bandbreedte liggen.

Ter vergelijking: Hema heeft op dit moment voor 750 miljoen euro aan obligaties uitstaan en een kredietlijn van 100 miljoen euro.

Bakkerij

Behalve de winkelverkoop zou Boekhoorn ook van plan zijn om de eigen bakkerij van het bedrijf te verkopen. Daarvan zit de belangrijkste vestiging in Almere en dan zijn er nog zes bakkerijen verspreid door Nederland.

Volgens Hema werken er in totaal ruim 250 mensen in dit bedrijfsonderdeel, waar onder meer de beroemde tompoucen worden gemaakt. 

Bron • RTL Z