Ondernemen

Grassen en bloemen: boeren en kwekers profiteren van nazomer

Maaike Homan • 16 oktober 2018 20:46 @maaike_homan

Gladiolenplukkers aan het werk. Beeld © ANP

De droge zomer en het aanhoudende warme weer bezorgen boeren en kwekers niet alleen maar ellende dit jaar. Sommigen kunnen twee keer zaaien en oogsten en hebben hierdoor weer genoeg hooi voor de winter. Ook bloemenkwekers zijn blij. "Laat het dan alleen wel een natte winter worden."

Edwin Logtenberg houdt 170 melkkoeien in Heino, in de buurt van Zwolle. Hij heeft 80 hectare grond met gras waarop zijn koeien kunnen grazen. Genoeg is dat niet. "Een koe eet bij elkaar wel 60 kilo op een dag. We zijn dus niet zelfvoorzienend." Er wordt daarom extra voer ingekocht. En de prijzen daarvan lagen door de droogte dit jaar een stuk hoger.

Afgelopen zomer kwam daar nog een extra kostenpost bij. Door de droogte was er niet genoeg gras in de wei voor de koeien. Het gras was van mindere kwaliteit, had minder voedingsstoffen en er zat veel onkruid in. "De koeien moest daarom deels op stal. De voorraad hooi die normaal voor de winter wordt bewaard, moest worden aangesproken."

Veehouder Edwin Logtenberg Beeld © Eigen foto

Wintervoorraad hooi aangevuld

Gelukkig was daar een warme nazomer. Ook vandaag weer zijn temperaturen gemeten van boven de 25 graden. Ongekend voor de tijd van het jaar. In combinatie met wel wat natte dagen en bemesting kon het gras weer groeien en is de wintervoorraad weer aangevuld. "We hebben genoeg kunnen oogsten voor komend jaar", vertelt Logtenberg.     

Ook Land- en Tuinbouworganisatie LTO zegt dat veel boeren door de nazomer een extra snede hooi, zoals dat in jargon heet, hebben binnengehaald. Normaal lukt dat vier keer binnen een seizoen, nu bij velen vijf keer, vertelt LTO-woordvoerder Esther de Snoo. Ze plaatst daarbij wel een kanttekening: de hoeveelheid is minder en de kwaliteit ook.

Twee keer zaaien en oogsten

Volgens haar zijn er boeren geweest die hun gewassen twee keer gezaaid en geoogst hebben, al moesten ze daarvoor wel genoeg vocht hebben. Het ministerie van Landbouw moest toestemming geven voor die verruiming en dat kon niet overal vanwege de belasting van de grond en bepaalde gassen die anders zouden vrijkomen.

Wie ook profiteren van de nazomer zijn kwekers van zomerbloemen. Deze bloemen, zoals pioenrozen, zonnebloemen en klokjesbloemen, worden niet gekweekt in kassen maar buiten. Afgelopen zomer was het aanpoten, vertelt Aad Vernooy. Hij is gepensioneerd kweker en nu coördinator zomerbloemen bij LTO Glaskracht.

Geen koude nachten

"Nu hebben we ideale omstandigheden", vertelt hij. "We hebben geen najaarsstormen gehad met hagelbuien en kunnen nu daarom prima de tweede snede oogsten."

De nog relatief droge grond heeft nog een voordeel voor de bloemenkwekers: nieuwe zaden gaan zonder altijd veel moeite de grond in. "Bovendien zijn er ook nog geen koude nachten geweest."

Grillig jaar

Vernooy hoopt op een niet te natte winter voor de kwekers. "Het is qua weer echt een grillig jaar geweest. We gingen alle kanten op." 

Veehouder Logtenberg hoopt wel op voldoende regendagen, zodat de grond zich kan herstellen. "Als het droog blijft, dan heb ik geen antwoord op de gevolgen."

Waar zorgden hoge temperaturen een aanhoudende droogte voor?

Smakelijk gras, smakelijke melk

In het voorjaar moet melkveehouder Logtenberg zijn weideland waarschijnlijk opnieuw inzaaien, om weer het juiste mengsel te krijgen voor zijn koeien. Dat moet 'lekker smakelijk gras zijn' zodat de melk dat ook wordt. Maar herzaaien kost ook geld, zegt hij.

Wat de droogte zijn bedrijf tot nu toe aan geld heeft gekost, wil hij niet zeggen.

Bij de zomerbloemenkwekers is de schade per kweker wisselend, vertelt Vernooy. Doordat de bloemen zo hard groeiden, moesten ze eerder geoogst worden. "Daar was niet altijd genoeg mankracht voor, waardoor de bloemen op sommige velden moesten blijven staan."   

Opbrengsten gedaald tot veertig procent

Volgens LTO zagen door de aanhoudende droogte duizenden boeren de afgelopen maanden hun oogsten mislukken of opbrengsten drastisch dalen. Met name boeren in de Achterhoek en Zeeland werden getroffen door dalingen van veertig procent.

"Deels werd dat gecompenseerd door een hogere prijs”, vertelt LTO-woordvoerder Esther de Snoo. "Maar zulke gaten als in die regio’s werden daar niet mee gedicht." 

Bron • RTL Z