Ondernemen

Italiaanse overheid wil met Chinezen Alitalia redden

Maarten Veeger • 12 oktober 2018 13:47 @breakingsweep

Het door Alberto Ferretti ontworpen nieuwe tenue van Alitalia. Beeld © Getty

De noodlijdende Italiaanse vliegmaatschappij Alitalia wordt door de Italiaanse overheid gered. De regering is van plan een nieuw vliegbedrijf op te richten, Alitalia daarin te stoppen en daar een belang van 15 procent in te nemen.  De regering vraagt de Italiaanse spoorwegen en andere nauw aan de staat verbonden bedrijven ook deel te nemen aan het project.

Verder zijn er gesprekken gaande met 'een Chinese partij' die deel moet gaan nemen. Dat meldt zakenkrant Il Sole 24 ore die de naam van de beoogde Chinese partij niet meldt. Il Sole sprak vicepremier Luigi di Maio over Alitalia. In totaal zou er zo 2 miljard in het vliegbedrijf gepompt kunnen worden.

De 'Cassa di depositi e prestiti', een overheidsvehikel dat belangen neemt in bedrijven, zou dat belang gaan nemen. Volgens Di Maio is er een concreet bod.

De Italiaanse overheid redde Alitalia vorig jaar al van de ondergang toen de grootste aandeelhouder vliegmaatschappij Etihad, het bedrijf liet vallen. Met een noodkrediet van 900 miljoen euro kon Alitalia blijven vliegen. De afspraak was wel dat in december dit jaar dat noodkrediet wordt terugbetaald.

Vrijwel nooit winst

Daarom dringt de tijd en wordt naarstig gezocht naar een koper. Eerdere belangstelling van onder meer Ryanair, Easyjet en Lufthansa bleek allemaal niet concreet te worden en ook Air France-KLM, dat in het verleden al een belang had en enkele jaren geleden Alitalia wilde overnemen, heeft geen interesse.

De Italiaanse overheid stapt daarom nu maar zelf in het bedrijf dat in haar 71-jarig bestaan vrijwel nooit winst maakte.

Bij Alitalia werken 12.000 mensen. De Italiaanse overheid stak er in sinds de jaren zeventig al 7,4 miljard euro in dat nooit is teruggekomen, zo rekende zakenbank Mediobanca vorig jaar uit. Als ook het geld van private investeerders wordt meegenomen dan komt de bank op ruim 10 miljard euro uit.    

Europese Commissie bezorgd

De Europese Commissie is bezorgd of de 900 miljoen euro die de Italiaanse belastingbetalers nu in Alitalia hebben gestoken ook wel echt terugkomt.

De Commissie is een onderzoek gestart of dat noodkrediet geen staatshulp is. Vanuit het Europarlement zijn ook vragen gerezen over de kosten die Alitalia de afgelopen maand heeft gemaakt.

Megadure lounge

De maatschappij opende het de grootste lounge van het bedrijf op het vliegveld van Rome en werden in korte tijd twee maal toe de uniformen vervangen. Met die kleding was een bedrag van ruim 8 miljoen euro gemoeid. 

De regering denkt dat een staatsbelang van ongeveer 15 procent in Alitalia geen probleem moet zijn. En wijst erop dat ook de Franse overheid een belang van 14 procent heeft in de nationale luchtvaartmaatschappij. 

Mogelijke andere Italiaanse investeerders zijn het industrieel conglomerraat Finmeccanica en banken. Intesa-San Paulo en Unicredit staken op aandringen van de regering in de afgelopen jaren al veel geld in Alitalia.

Hoe erg de chaos is bij Alitalia legden we vorig jaar al uit in deze video: 

Bron • RTL Z