Ondernemen

2016 kan weleens een heel mooi Nederlands wijnjaar worden

Saskia van Huijgevoort • 25 augustus 2016 20:40 @Saskia_vanH

Wijngaard de Swanenplaats in Venhuizen, Noord-Holland in oktober vorig jaar Beeld © ANP

Nederlandse wijn is in opkomst. De kwaliteit wordt beter door de kweek van nieuwe, weersbestendige rassen en er het aantal professionele wijnbouwers neemt toe. Het goede weer van deze week doet veel wijnboeren in hun handjes wrijven. "Dit weer is de droom van elke wijnbouwer."

"De Nederlandse wijnoogst valt volledig in het water door de vele hoosbuien begin dit jaar", zeiden twee Limburgse wijnboeren vandaag bij BNR. Nee hoor, het wordt juist een topjaar, schreef de Telegraaf op hetzelfde moment.

Het duizelt ons een beetje: wie ziet het nou scherp en wie is misschien een beetje dronken?

'Dit weer is droom van elke wijnbouwer'

Om even kort door de bocht te gaan: de druiven hangen er momenteel ontzettend goed bij, zeggen verschillende brancheorganisaties tegen Z Today. Lokaal zijn er eerder dit jaar wel wat problemen geweest: in Twente hadden de boeren last van nachtvorst, in Zuidoost-Brabant en Limburg van hagel en grote hoeveelheden regen en in de Achterhoek van indroging. 

Op dit moment maken wijnbouwers zich in elk geval weinig zorgen: "Dit weer is de droom van elke wijnbouwer", vult Ad Leenaarts, voorzitter en oprichter van de Brabantse wijnbouwers, aan. "De grote hoeveelheid zon is heel erg goed voor de suikerproductie en dat is geweldig voor de wijn." Bij de vereniging zijn bijna 400 Nederlandse professionele en amateur-wijnbouwers aangesloten.

Warme weer heeft nog meer voordelen

En de tropische temperaturen hebben nog een voordeel: Nederlandse wijnboeren hebben sinds een aantal jaar te maken met de Japanse suzukivlieg, die de oogst flink weet te verpesten. "Die legt geen eitjes met dit warme weer", zegt Leenaarts. Daarnaast hebben veel druiventelers dit jaar last gehad van een schimmel die ook nog eens roet in het eten (ehm, drinken) wist te gooien. "Maar die verdroogt in deze warmte."

Fijn zo'n meevaller, want wijndruiven verbouwen is in Nederland een lastige aangelegenheid. Niet alleen de Limburgse wijnbouwers op BNR hadden last van de hoosbuien. Een paar maanden geleden regende het bijvoorbeeld in het zuiden van Nederland erg hard, precies in de periode dat veel planten hun piepkleine bloempjes produceerden. Sommigen overleefden de grote hoeveelheden regen niet en dat heeft vervelende gevolgen: het gaat ten koste van de hoeveelheid wijn. 

Thumbnail

De bloeiende Rondo-wijndruif. (Foto: Saskia van Huijgevoort)

Kwaliteit is belangrijker dan kwantiteit

Als daardoor de complete oogst mislukt, is dat natuurlijk afschuwelijk. Maar zo'n stortbui is niet altijd een ramp. De echte wijnliefhebber weet: het gaat over de kwaliteit, niet de kwantiteit, zeker in Nederland

Zo'n stortbui zorgt voor een natuurlijke selectie, wat uiteindelijk alleen maar ten goede komt aan de smaak. "De kwalitatief goede chateaux in Frankrijk halen zelfs bewust bloempjes weg, zodat de plant meer kracht over heeft om druiven met meer smaak te produceren", zegt Leenaarts. Minder druiven per stok is dus goed. De wijnboeren produceren daarom vaak één fles per stok. Ter vergelijking: de grote commerciële wijncorporaties produceren soms wel vijf flessen per plant. Die wijn is veel wateriger en van een mindere kwaliteit.

Mooi, kunnen we dan nu proosten op een mooie oogst?

Ondanks de lastige start, ziet het er toch goed uit voor de Nederlandse wijnboeren. Maar met enthousiast proosten op een fantastisch wijnjaar kunnen we beter nog even wachten. Het is volgens Leenaarts nog wat te vroeg om daarover te spreken, want er kan nog genoeg misgaan. Zo zijn we er nog niet met een paar mooie 's zomerse dagen. Daarnaast is voor de druiven niet de temperatuur, maar het aantal zonuren per dag belangrijk vlak voor de oogst.

Afwachten dus. Maar voorlopig hoeven de Nederlandse wijnboeren (en liefhebbers) zich in elk geval geen zorgen te maken: komende week blijft het in elk geval zonnig en tussen de 20 en 25 graden.

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z