Ondernemen

Nederlandse startup die energie uit oceaan haalt wint prijs

Lisa Boerop • 06 september 2016 17:36 @lisaboerop

Het Bluerise-team bij de testopstelling in Delft Beeld ©

Vandaag won de Nederlandse startup Bluerise de ENGIE Jongerenprijs. Het gaat om bescheiden bedrag van 1000 euro, en die moet bijdragen aan de bouw van grootschalige, duurzame energiecentrales in de oceaan.

Bluerise werkt aan een installatie die de temperatuurverschillen in de oceaan benut om elektriciteit op te wekken. "We gebruiken dus een energiebron die gratis en schoon is, en we hoeven niets te verbranden", zegt Joost Kirkenier, mede-oprichter van Bluerise. Een perfecte manier om bijvoorbeeld eilandbewoners van energie te voorzien.

Schone elektriciteitscentrale

Kirkenier legt uit dat zijn energiecentrale bijna net zo werkt als iedere andere kolencentrale of kernenergiecentrale. In die centrales wordt met warmte water omgezet tot stoom. De stoom stijgt in een gesloten systeem op en drijft onder hoge druk een dynamo aan, om elektriciteit op te wekken. Vervolgens wordt de stoom afgekoeld, condenseert het, en begint het proces opnieuw.

In de centrale van Bluerise gebeurt dat ook, maar dan met ammoniak. Ammoniak heeft een veel lager kookpunt dan water en kan daarom met het warme water uit de oceaan omgezet worden tot stoom. Kirkenier: "Met het warme water uit de oceaan warmen we de ammoniak dus op, zodat het verdampt. Die damp drijft de dynamo aan waar we de elektriciteit mee opwekken."

Project op Curaçao 

"Vervolgens pompen koud water van één kilometer diepte uit de oceaan omhoog om de ammoniak weer af te koelen. Zo condenseert de ammoniak en begint het proces weer van voren af aan. Dit gebeurt allemaal in een klein huisje dat dus als een normale elektriciteitscentrale fungeert."

In een testinstallatie in Delft is al te zien dat het systeem werkt, maar Kirkenier is van plan om het idee snel toe te passen in de praktijk. "We werken aan een project op commerciële schaal op Curaçao. Daar gaan we zo'n installatie bouwen, maar we gebruiken ook gelijk het koude water als koeling voor gebouwen, zodat het hele project financieel gezien nog interessanter wordt."

Op dit moment is hij nog druk bezig met de vergunningen die nodig zijn voor het project, maar hij verwacht dat de eerste steen er al over een jaar ligt. "Al moet er nog wel veel gebeuren voor die tijd", lacht hij.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Z / Lisa Boerop