Ondernemen

'Bijna 30.000 zzp'ers zonder werk door wet DBA'

Matthias Pauw • 16 september 2016 14:12 @mattpauw

Beeld ©

Sinds de wet DBA is ingevoerd om een einde te maken aan de VAR, zijn 27.400 zzp'ers hun werk kwijtgeraakt. Nog eens 17.000 zelfstandigen konden hun opdrachten alleen behouden als uitzendkracht of via een payroll-bedrijf.

Dat blijkt uit onderzoek van Intelligence Group in samenwerking met zzp-expert Pierre Spaninks.

Het onderzoek richt zich op zelfstandigen die diensten leveren aan andere bedrijven met een of meerdere werknemers. In totaal zijn er naar schatting 400.000 zzp'ers in deze tak actief.

47.000 zelfstandigen de pineut

Uit het onderzoek blijkt dat 27.400 mensen hun werk helemaal zijn kwijtgeraakt door de nieuwe zelfstandigen-opzet. Hun opdrachtgevers durven het niet meer aan om ze als zelfstandige in te huren.

Vroeger was het genoeg om een VAR bij de Belastingdienst aan te vragen om te bewijzen dat je echt zelfstandig was. Maar met de invoering van de nieuwe wet zijn de modelovereenkomsten geïntroduceerd, waarin vastligt aan welke voorwaarden je moet voldoen om daadwerkelijk als zelfstandige aangemerkt te worden. Die regels zijn strenger en dat levert voor veel zelfstandigen dus problemen op.

Nog eens 19.800 voormalig zelfstandigen kunnen hun opdrachten alleen voorzetten via een uitzendbureau, payrolling of een tijdelijk contract.

Overgangsjaar

De nieuwe wet is sinds 1 mei van kracht en werkgevers en zzp'ers hebben een overgangsperiode van een jaar gekregen. Dat wil zeggen dat er voorlopig nog geen boetes worden opgelegd als de regels niet helemaal juist worden nageleefd.

Daarom verwachten de onderzoekers dat het aantal zzp'ers dat opdrachten verliest in de komende maanden nog verder zal toenemen.

Schijnzelfstandigheid

De nieuwe wet is ingevoerd om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Veel mensen die als zzp'er worden ingehuurd zijn in de praktijk helemaal niet zelfstandig. Vaak zijn ze aan bijna alle regels gebonden waar ook gewone werknemers aan vast zitten. Maar zij maken wel aanspraak op de zelfstandigenaftrek en dat kost de staat een hoop geld.

Door het aantal schijnzelfstandigen te verkleinen hoopt de overheid 100 miljoen euro te besparen op zelfstandigenaftrek. 

Bron • RTL Z