Ondernemen

Vegetarisch vlees blijkt gat in de markt

08 september 2015 11:30

De Vegetarische Slager Beeld © Bart Homburg

De Vegetarische Slager maakt saucijzenbroodjes, kroketten en braadworsten van plantaardige ingrediënten. Oprichter Jaap Korteweg, in 2015 verkozen tot ondernemer van het jaar, ziet zijn omzet elk jaar verdubbelen en opent volgend jaar zijn eerste fabriek in Breda.

Korteweg, van oorsprong agrariër, werd tijdens de varkenspest en gekkekoeienziekte gevraagd dode dieren op te slaan. Hij weigerde en werd vegetariër. Uit onvrede over het bestaande assortiment besloot Korteweg vegetarische producten te ontwikkelen die de smaak en structuur van vlees hebben.

Gehackt
Dat leidde niet alleen tot de zogeheten 'gehacktballen' (gehakt is een beschermde naam) en mc2-burgers (in het assortiment van grote Hema-restaurants), maar ook tot 'visvrije tonyn' en gamba’s.

De Vegetarische Slager staat op de longlist van de Toekomstmakers Top 100. Op 30 oktober wordt de lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties gepresenteerd.

Fabriek
Het Utrechtse bedrijf heeft een eigen conceptstore in Den Haag, maar het assortiment wordt ook in diverse supermarkten verkocht. Ook in het buitenland, onder andere in België, Spanje en Portugal, zijn de vleesvrije producten te koop.

De vraag is inmiddels groot genoeg om een fabriek te kopen en de producten in eigen beheer te gaan maken. Volgend jaar opent de fabriek in Breda met een oppervlakte van 3000 vierkante meter. Als de groei doorzet, sluit Korteweg niet uit dat er nog meer fabrieken komen. Zijn doel is immers om de grootste slager ter wereld te worden, op korte termijn.

Bron • RTL Z Toekomstmakers