Ondernemen

Een schip uit de 3D-printer: dankzij dit Nederlandse bedrijf kan het

Hans de Bruijn • 17 januari 2018 14:34 @hdb_rtl

Het team van CEAD. Linksonder Maarten Logtenberg, rechtsonder Lucas Janssen. Beeld © CEAD

Nog even en grote onderdelen voor jachten en andere schepen komen uit de 3D-printer. Het Nederlandse bedrijf CEAD bouwt aan een enorme printer, die over een half jaar klaar moet zijn. De printkop van 200 kilo hebben ze al staan. "Als het lukt, geeft dat vreugdemomenten."

CEAD is het bedrijf van de jonge ondernemers Maarten Logtenberg en Lucas Janssen. "We hebben gekozen voor de maritieme sector als afzetmarkt voor de printer", zegt Logtenberg. "Daar worden veel composietproducten verwerkt in bijzondere vormen, waar nu grote en kostbare mallen voor nodig zijn. Met onze printer kan je zonder die mallen toch complexe vormen maken".

Van consumenten naar industrie

Logtenberg startte als 20-jarige in 2012 al het bedrijf Leapfrog, dat 3D-printers voor de consumentenmarkt ontwikkelt. Twee jaar later begon hij met Lucas Janssen een nieuw bedrijf dat machines bouwt voor de industrie. Met CEAD willen ze 'machines die nog niet bestaan' maken voor processen die nog niet geautomatiseerd zijn.

Met de grote 3D-printer combineert CEAD de ervaringen die hij en zijn mede-initiatiefnemers in de afgelopen zes jaar opdeden: 3D-printers en machinebouw, vertelt Logtenberg. De printer moet onderdelen van 4 x 2 x 1,5 meter meter kunnen maken. De ontwikkeling begon een half jaar geleden.

Miniatuurvoorbeeld

De printer van CEAD.

Samengestelde kunststoffen

De sterke, samengestelde kunststoffen (thermoplastisch composietmateriaal) waarin de printer onderdelen gaat maken, moeten voor toepassing in de scheepsbouw aan strenge specificaties voldoen. "We voegen vezels toe voor de binding en stijfheid van het materiaal", zegt Logtenberg.

En dat stelt speciale eisen aan de printkop, die op zich al een uitdaging was om te ontwikkelen. En dat is gelukt. De kop alleen al is een apparaat van anderhalve meter hoog, dat 200 kilo weegt.

Mijlpaal

Dat de printkop er nu staat, is een mijlpaal in de ontwikkeling van de mega-3D-printer, zegt Logtenberg. "De printkop is een van de meest complexe onderdelen van de printer. Als dat dan lukt, dan geeft dat de mens moed, en vreugdemomenten".

Het is ook goed nieuws ook voor de twee klanten die zich al hebben verbonden aan de printer. Een daarvan is het Werkendamse Poly Products, dat van alles bouwt in composietmaterialen.

"Denk bijvoorbeeld aan jacuzzi's voor luxe jachten. Iedere eigenaar wil natuurlijk z'n eigen vorm jacuzzi. Met onze printer kunnen die tegen veel lagere kosten gemaakt worden", aldus Logtenberg.

Over een ongeveer half jaar staat het eerste prototype van de mega-3D-printer er, belooft Logtenberg.