Ondernemen

Gemoederen lopen hoog op in Groningse winkeltijdenruzie

Maaike Homan en Bart Reijnen • 22 november 2017 16:25

Winkelend publiek in Paddepoel. Beeld © Bart Reijnen

Wie bepaalt wanneer een winkel opengaat: de ondernemer of het winkelcentrum? In een winkelcentrum in Groningen lopen de gemoederen daarover zo hoog op, dat verschillende winkeliers voor de rechter zijn gedaagd.

Peter Oest en Martin Haijkens zijn eigenaar van een fietsenwinkel in het Groningse winkelcentrum Paddepoel dat onderdak biedt aan tachtig winkels. Op zondag houden zij hun fietsenwinkel dicht, net als op koopavond. Op zaterdag gaan ze soms een uurtje eerder dicht.

Gerard Platjouw, eigenaar van de Primera, houdt de deuren ook gesloten op koopzondag en de donderdagse koopavond. Zondag is hun enige vrije dag beredeneren de winkeliers, en extra personeel inhuren is duur en het loopt ook niet echt storm op die tijden. Op sommige zondagen wordt nog geen honderd euro omzet gehaald. 

Bovendien, zo zeggen verschillende winkeliers, is het besluit om koopzondagen in te voeren, niet democratisch genomen. Zij voelen zich daarom niet verplicht om zich daar aan te houden.  

Boetes van tienduizenden euro's 

De vereniging van eigenaren van het winkelcentrum is het niet eens met deze beslissing van de winkeliers. Als sommige winkels dicht blijven en sommige open is dat namelijk niet heel erg uitnodigend voor het publiek. 

Daarom worden er boetes opgelegd voor iedere keer dat de winkeliers hun winkel tegen de regels in dicht houden: 500 euro boete op koopzondag en 250 euro op de donderdagse koopavond. 

Rechter: niet gedwongen open  

Beide winkeliers hebben inmiddels duizenden euro's aan boetes liggen. Bij Oest en Haijkens staat de teller op 60.000 euro. De meeste voor het sluiten van hun winkel op zondag en koopavond, maar ook omdat ze hun lidmaatschap van de vereniging van eigenaren hebben opgezegd.

"We wilden geen lid meer zijn van een club die ons wekelijks boetes oplegt", zegt Oest. De vereniging van eigenaren wil vandaag via de rechter betaling van de boetes en achterstallige contributie afdwingen. 

Een steuntje in de rug voor de ondernemers kwam gisteren van het Gerechtshof in Leeuwarden. Dat oordeelde gisteren dat Platjouw van Primera niet gedwongen kan worden om open te gaan op koopzondag of op zaterdag tussen 17.00 uur en 18.00 uur. Maar hij moet wel op koopavonden de deuren openhouden.

'Laat ondernemer kiezen'

In principe is het aan gemeenten om te bepalen wanneer winkels, naast de wettelijke vastgelegde dagen en uren, wel en niet open mogen zijn. Paddepoel is volgens Detailhandel Nederland, dat opkomt voor de belangen van zo'n 100.000 winkeliers, een geval apart.

"Hier mag de vereniging van eigenaren dat bepalen", zegt Robbin Vredeveld, woordvoerder van de belangenorganisatie. Zo is dat een paar jaar geleden ook vastgelegd in het reglement. Een meerderheid van de winkeliers zou ook voor de koopzondagen zijn.

Miniatuurvoorbeeld

Winkelcentrum Paddepoel telt tachtig winkels. (Foto: Bart Reijnen) 

"Maar, wij vinden eigenlijk dat een ondernemer moet kunnen kiezen", zegt hij. Wat er nu in Groningen gebeurt, 'kan eigenlijk niet', volgens hem. Hij kent dan ook geen vergelijkbare gevallen, wel omgekeerde.

Opstand van winkeliers

In het Friese Drachten wil de gemeenteraad bijvoorbeeld geen koopzondag toestaan in de laatste weekeinden van december. Hier komen ondernemers nu tegen in opstand. Zij willen het besluit naast zich neerleggen en toch opengaan. Onderneemster Ruth Hut hield hiervoor een pleidooi op Facebook.  

In een video zegt zij: "Het gevolg is namelijk dat onze klanten naar winkels in Groningen, Heerenveen en Leeuwarden gaan. Wij als ondernemers lopen zo dus geld mis."

Gemeente wil eind aan boetes

De gemeente Groningen heeft er nu op aangedrongen dat moet worden gestopt met het uitdelen van boetes, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Het bestuur van de vereniging van eigenaren van Paddepoel wilde geen reactie geven. Over vier weken doet de rechtbank in Groningen uitspraak in de fietsenwinkelzaak. 

Bekijk de reportage van verslaggever Bart Reijnen: 

Bron • RTL Z