Ondernemen

Meer Nederlandse miljardairs dan ooit in Quote 500

Mathijs Smit • 02 november 2017 11:56 @Mathijs__Smit

Nieuwe miljardair Evert Louwman in zijn automuseum in Den Haag Beeld © ANP

De nieuwe Quote 500 telt meer miljardairs dan ooit. Op de vandaag verschenen rijkenlijst van het zakentijdschrift staan 26 mensen met een vermogen van minstens 1 miljard euro. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar.

Drie nieuwe miljardairs kwamen de rijkenlijst binnen, maar aan de andere kan viel de Zeeuwse reder Piet Vroon eruit. Het geschat vermogen van Vroon daalde als gevolg van een flink verlies en herstructurering van zijn rederij met een kwart, tot 900 miljoen euro.

De hoogste nieuwkomer is vastgoedinvesteerder John van Lieshout. Het geschat vermogen van de in Australië woonachtige Nederlandse zakenman steeg vorig jaar met bijna 62 procent tot 1,1 miljard euro. Van Lieshout werd schatrijk met zijn meubelzaak Super A-Mart. Bij de verkoop van zijn winkelbedrijf bleef hij het vastgoed houden.

Vastgoed en biotech

Ook de Rotterdamse vastgoedman Aat van Herk zag zijn geschat vermogen spectaculair stijgen, met bijna 39 procent tot 1 miljard euro. Van Herk dankt zijn vermogen aan bouw en vastgoed, maar investeert eveneens serieus in biotech en andere sectoren.

Dat het bij de investeringen van Van Herk gaat om grote bedragen, bleek dit jaar al. Zo meldde RTL Z afgelopen zomer dat de ondernemer voor 8 miljoen euro aan aandelen in het biotechbedrijf ArgenX verzilverde. Daarnaast stak hij 100 miljoen euro in het beursgenoteerde winkelvastgoed van Vastned Retail.

Auto's en scootmobiels

Derde nieuwkomer in de miljardairsdivisie is Evert Louwman, importeur van automerken Toyota, Lexus, Suzuki en Maserati. Het vermogen van de 77-jarige ondernemer steeg met ruim 5 procent, tot 1 miljard euro.

Louwman is bekend als oprichter van een indrukwekkend automuseum, maar kwam dit jaar eveneens in het nieuws als de man achter Welzorg, een grote leverancier van scootmobiels en rolstoelen. Dat bedrijf kampt met organisatorische problemen, miljoenenverliezen en gedupeerde en boze klanten.

Vorig jaar moest Louwman 18 miljoen euro in Welzorg pompen, om te voorkomen dat het bedrijf omviel.

Aanvoerders

De rijkenlijst wordt aangevoerd door Heineken-erfgename Charlene de Carvalho (12,5 miljard euro), Randstad-oprichter Frits Goldschmeding (4,3 miljard) en bouwtycoon Dik Wessels (4 miljard).

Daarnaast stelt Quote elk jaar een lijst samen met de rijkste Nederlandse families. Die wordt aangevoerd door de familie Brenninkmeijer, met een geschat vermogen van 22 miljard euro.