Ondernemen

Nederlandse tieners zijn ondernemend: meer eigen bedrijfjes

Gert-Jan Verstegen • 30 oktober 2017 16:36 @GJVerstegen

Vooral online modewinkels zijn populair onder minderjarige ondernemers. Beeld © Getty

Een eigen webshop, geld verdienen via YouTube of lokale kroegen op z'n kop zetten met een drive-in show. Waarom zou je ermee wachten tot je achttien en dus volwassen bent? Dat denken meer minderjarigen, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Het aantal minderjarigen dat staat ingeschreven bij de KvK is sinds 2012 verdubbeld tot bijna 2300. Vijf jaar geleden werden er 1119 bedrijven gerund door tieners, dat aantal is inmiddels toegenomen tot 2273.

Lees ook: Minderjarig en ondernemer: 'Ik werk 's nachts aan mijn bedrijf'

Daar moet wel bij vermeld worden dat de gemiddelde leeftijd van de minderjarige ondernemers op 17,5 jaar ligt, bijna meerderjarig dus.

 

Miniatuurvoorbeeld

Volgens Debby van Wijngaarden, woordvoerder van de KvK, komt de toename doordat middelbare scholen meer aandacht besteden aan ondernemerschap. Daarnaast verklaart ze de stijging doordat het makkelijker is geworden om een webshop te beginnen.

Ook meiden beginnen voor zichzelf

Het jonge ondernemerschap is vooral een mannending, is te zien aan de cijfers, maar het aantal meiden dat kiest voor een eigen bedrijf neemt wel toe. Bijna kwart van de 'minderjarige bedrijven' wordt gerund door een vrouw.

 

Miniatuurvoorbeeld

Eigen webshop met kleding

Het hebben van een eigen webshop met kleding en andere mode-artikelen is het populairst onder jonge ondernemers. 141 van de 518 jonge baasjes in de detailhandel houden zich daarmee bezig.

 

Miniatuurvoorbeeld

Jonge Flevolanders het meest ondernemend

De meeste jonge ondernemers wonen in Zuid- en Noord-Holland.

 

Miniatuurvoorbeeld

Relatief gezien wonen de meeste minderjarige ondernemers in Flevoland. Op iedere 100.000 inwoners zijn er zestien jonge ondernemers. Friese jongeren zijn het minst ondernemend, daar ligt het cijfer op negen.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen