Ondernemen

Plaslift voor vrouwen in trek na wildplas-uitspraak

Maaike Homan • 26 september 2017 14:48 @MaaikeUtrecht

Marco Schimmel bij de open van het toilet op de Dam. Beeld © Urilift

Een openbaar toilet voor mannen én vrouwen dat moest kunnen verdwijnen in de grond. Met dit verzoek klopte het bestuur van de stad Parijs aan bij ondernemer Marco Schimmel. Hij bedacht daarop de Urilift Combi, die dankzij een wildplassende vrouw, nu de belangstelling van tal van gemeenten heeft.

De Urilift Combi is vorig jaar op de markt gekomen en bestaat uit twee urinoirs voor mannen en een wc-pot in een afgesloten ruimte voor vrouwen. De pop-up toilet kan aangesloten worden op het elektriciteitsnet en waterleiding en kan in de grond zakken als hij niet nodig is.

Vrouwvriendelijke urinoir 

In Nederland staat er slechts één. De Dam in Amsterdam kreeg vorig jaar de primeur. "Verder was er weinig animo voor", vertelt Schimmel. Daar is verandering in gekomen door de zaak van wildplasser Geerte Piening (23).

Zij kon na een avond stappen geen openbare toilet vinden en de nood was zo hoog, dat ze een beschutte plek opzocht om haar blaas te legen. Agenten schreven vervolgens een boete uit van 140 euro voor wildplassen.  

Piening besloot de zaak voor te laten komen omdat zij het oneerlijk vindt dat er veel meer openbare toiletten zijn voor mannen dan voor vrouwen.​ De rechter dacht hier anders over en gelooft niet dat het zin heeft evenveel openbare toiletten te plaatsen voor mannen als voor vrouwen.

"Je kunt als vrouw ook in een urinoir plassen. Dat is misschien niet prettig, maar het zou wel kunnen", zei de rechter. 

Interesse

Een opmerking waar ook Schimmel om moet lachen. "Als vrouw je broek naar beneden laten zakken in de openbare ruimte, dat gaat natuurlijk niet. Ophouden is niet altijd makkelijk hoor. Sta je binnen in een kroeg dan zweet je overtollig vocht uit. Eenmaal buiten, waar het kouder is, kan opeens de aandrang komen. Zo werkt dat fysiologisch."  

Sinds de wildplas-zaak krijgt Schimmel naar eigen zeggen 'veel meer telefoontjes van gemeenten'. "Eindelijk wordt ons verhaal breder gedragen en is er aandacht voor het openbare vrouwvriendelijke urinoir. Het zijn gemeenten die al een urilift voor mannen besteld hebben en nu nieuwsgierig zijn naar een combi." 

Miniatuurvoorbeeld

Overdag verdwijnt de Urilift Combi onder de grond. (Foto: Urilift) 

Dat er nog niet massaal openbare toiletten zijn voor vrouwen, heeft voornamelijk te maken met de kosten. Het loopt dan ook nog niet storm met bestellingen, zegt Schimmel. "Overheden hebben geen ongelimiteerd budget en beslissingen zijn niet zomaar gemaakt."

Kosten 

Over de kosten in onderhoud en aanschaf wil hij geen uitspraken doen. Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam wel. Die laat weten dat het leasen van de Urilift 13.000 euro per jaar per lift kost. De lift gaat 15 jaar mee. "De gecombineerde lift hebben we voor dezelfde prijs gekregen, maar zou normaliter 5000 meer kosten per jaar, exclusief btw."

Per jaar verkoopt het bedrijf uit Apeldoorn 15 tot 20 units, waaronder de gewone Urlift en de combi. Van de verzinkbare urinoirs voor mannen staan er 125 in Nederland en 2000 verspreid over Duitsland, Zweden, Engeland en Australië. 

Beperkte ruimte 

De Urilift ontwierp Schimmel al eind jaren negentig. Die ontwikkelingsfase nam drie maanden in beslag. Bij de combilift duurde dit ruim vijftien maanden. "Vooral de deur bleek wel een dingetje. Dat neemt veel ruimte in beslag."

En die ruimte was er niet in de smalle straten van de wijk in Parijs waar de lift moest komen. "Een deur moet ook wel twee meter hoog zijn. Het bleek alleen niet mogelijk om iets van twee meter hoogte de grond in te laten zakken."

Hufterproof

Het resultaat is een 'hufterproof' en zelfreinigend toilet dat in elkaar geschoven als een verrekijker in de grond zakt. De toilet reinigt zichzelf automatisch, inclusief de muren en de grond. Niet alleen in Amsterdam zijn ze hier enthousiast over maar ook in Australië (Gold Coast) en Londen.

In Gold Coast komt de toilet uit de grond tussen 23 uur 's avonds en 04.00 uur 's ochtends. De kosten daar volgens de gemeente: ruim 250.000 euro . 

Bron • RTL Z