Ondernemen

Nederlands Arcadis gaat de voeten van New Yorkers drooghouden

25 september 2017 10:24

Een artist impression van een park in New York. Beeld © Arcadis

Arcadis heeft een prestigieuze klus binnengesleept. Het Nederlandse ingenieursbedrijf gaat de New Yorkse kust moderniseren.

The 'Big U', dat de laaggelegen delen van Manhattan moet beschermen tegen hoog water, is ontworpen door het Deense bureau BIG en het Nederlandse One Architecture. Arcadis zal het project uitvoeren. 

Met de 'Big U' moet een herhaling worden voorkomen van de verwoestingen die superstorm Sandy aanrichtte, vijf jaar geleden. De werken van Arcadis moeten droge voeten garanderen voor zo'n 200.000 inwoners en 21.000 bedrijven in lager gelegen delen van Manhattan.

Parken, garages

Het is niet de bedoeling dat de ingenieurs ouderwetse dijken of waterkeringen gaan bouwen. Woordvoerder Joost Slooten vertelt dat de maatregelen moeten worden ingebed in de bestaande infrastructuur.

Dat kunnen bijvoorbeeld stadsparken zijn, die naast hun normale functie ook gebruikt kunnen worden als uitwijkplaatsen voor water in dichtbevolkte (en vooral dicht geasfalteerde) gebieden. Een ander voorbeeld zijn een parkeergarage als dijkversterking. Dat hebben ze eerder in Katwijk al uitgeprobeerd.

Droog onder de grond

Hoogwater kan ook ondergronds flinke problemen veroorzaken. Om overstromingen van de metro te voorkomen was Arcadis eerder al gestrikt voor een project waarmee de stations kunnen worden afgesloten voor water.

Hoeveel geld er met de opdracht gemoeid is, wil het bedrijf niet zeggen.

Populair in de VS

De diensten van Arcadis zijn de afgelopen maanden behoorlijk in trek bij de Amerikaanse overheid. In augustus werd er nog een deal gesloten over het versterken van de kust in de staat Virginia.

Het bedrijf zou die opdracht binnen hebben gesleept door de typische Nederlandse benadering van waterkeringontwerp.

Bron • RTL Z