Ondernemen

Waarom je je drankje geen Max VerseSappen of John Lemon mag noemen

Frederique Dormaar • 23 september 2017 08:57 @dormaar

deze flesjes krijgen een nieuw etiket Beeld © Orszula

Het drankje John Lemon krijgt een andere naam. De Poolse fabrikant kreeg namelijk Yoko Ono, de weduwe van John Lennon, op zijn dak. Ondernemers die namen van beroemdheden gebruiken, moeten oppassen. Voordat je het weet, krijg je een rechtszaak aan je broek.

Vijf jaar geleden bracht de Poolse fabrikant Orszula een nieuw drankje op de markt, de John Lemon. Het is in veertien Europese landen te koop, waaronder in Nederland.

Let it be

Volgens de fabrikant was het niet de bedoeling om mee te liften op de beroemdheid van zanger John Lennon. Maar dat ziet zijn weduwe Yoko Ono anders, schrijft de Volkskrant. Ze dreigde met een rechtszaak tegen Orszula en zijn Europese distributeurs.

Fabrikant Orszula kiest nu eieren voor z’n geld en gaat de naam wijzigen in On Lemon. Dat is verstandig, want als het tot een rechtszaak was gekomen, had Orszula bepaald geen sterke zaak. Temeer niet omdat de reclameleus op social media 'Let it be' was.

Michael Jordan

"Het is niet tot een zaak gekomen, dus je weet het nooit zeker, maar waarschijnlijk had Orszula verloren. Yoko Ono had kunnen zeggen dat de fabrikant de naam te kwader trouw heeft gedeponeerd", zegt advocaat Kees Berendsen, hij is specialist in auteurs- en merkenrecht. "De kans is aanzienlijk dat de rechter daarin meegaat."

Eind 2016 won oud-basketbalster Michael Jordan een vergelijkbare rechtszaak in China. Qiaodan Sports was een Chinese sportketen met zesduizend winkels. Die naam, Qiaodan, spreek je in het Chinees uit als tchi-ow-dahn.

Dat lijkt volgens de hoogste Chinese rechter te veel op Jordan. Qiaodan Sports moest stoppen met het misbruik van het merk Jordan.

Max VerseSappen

Wie in Nederland smoothies wil gaan verkopen, mag dat niet onder de naam Max VerseSappen doen.

Berendsen: "Wie zal proberen de naam Max VerseSappen te deponeren als merk of als handelsnaam zal gebruiken, zal Max Verstappen op zijn weg vinden die zich daartegen op grond van zijn merkenrecht kan verzetten, omdat er een te grote gelijkenis is met zijn merk. Het merkenbureau heeft in die situatie niet de bevoegdheid het depot te weigeren."

En de naam van iemand die niet beroemd is? Frederique Dormaar-sapjes, mogen die wel als die naam nog niet is gedeponeerd? Ook dan kun je naar de rechter gaan, volgens Berendsen. "Je hebt dan zeker een zaak. Het gaat dan niet om merkenrecht, maar eerder om inbreuk op privacy."

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar