Ondernemen

Rijkste vrouwen ter wereld erfden allemaal hun vermogen

22 september 2017 17:02

Alice Walton, dochter van de oprichter van Walmart, is nu de rijkste vrouw ter wereld. Beeld © Getty

De onlangs overleden Lilliane Bettencourt uit Frankrijk was vorig jaar voor het tweede jaar op rij de rijkste vrouw ter wereld, met een vermogen van 42 miljard dollar. Maar zij had haar geld geërfd. Dat geldt voor nog veel meer van de rijkste vrouwen ter wereld.

Heel wat rijken hebben geld doordat hun ouders of grootouders een vermogen hebben opgebouwd. Maar opvallend is dat de zes rijkste vrouwen te wereld allen hun vermogen kregen van hun ouders.

De zes rijkste mannen in de wereld verdienden hun geld zelf. Het gaat hierbij om Bill Gates (Microsoft), Warren Buffett (Berkshire Hathaway), Jeff Bezos ( Amazon), Amancio Ortega (Zara), Mark Zuckerberg (Facebook) en Carlos Slim (het Mexicaans telecombedrijf América Móvil, dat tevergeefs op KPN bood).

Bettencourt was de enige dochter van de oprichter van L'Oréal en zij bezat eenderde van de aandelen. Ook de nummer twee op de lijst van rijkste vrouwen, Alice Walton, was de enige dochter, maar dan van Sam Walton. Hij was de oprichter van Walmart.

Alice was nooit actief betrokken bij de onderneming, maar zij heeft wel een vermogen van circa 34 miljard dollar. Er staan trouwens nog vier vrouwen uit de familie Walton in de Forbes lijst.

Mars, Nutella, BMW en Apple

Op plek drie van de rijkste vrouwen staat Jacqueline Mars (27 miljard dollar). Haar grootvader begon Mars, thuis in zijn keuken, meer dan honderd jaar geleden. Nummer vier is Maria Franca Fissolo (25,2 miljard dollar). Haar schoonvader vond Nutella uit en haar inmiddels overleden man, Michele Ferrero, bouwde Ferrero Group uit.

Op vijf staat Susanne Klatten (20,4 miljard dollar). Zij komt uit de familie Quandt, de familie achter BMW. Zij erfde na de dood van haar vader in 1982 samen met haar broer verschillende bedrijven. Parel in de kroon is het belang van 46,7 procent dat ze samen hebben in BMW.

Nummer zes op de lijst is Laurene Powell Jobs. Als je denkt: "hee, bekende achternaam", dan klopt dat. De 20 miljard dollar die zij bezit komt uit de belangen in Apple en Disney, die haar man Steve had.

Gine Rinehart verdiende het zelf

Pas op de zevende plek van rijkste vrouwen in de wereld staat een vrouw die haar vermogen (15 miljard dollar) zelf heeft verdiend, in de mijnbouw: Gine Rinehart.

Ook de nummer acht op de lijst, Abigail Johnson, heeft zelf een baan. Maar de 13 miljard die zij bezit komt voor een deel ook doordat haar grootvader de oprichter was van Fidelity Investments. Johnson werkte daar als analist en portefeuillemanager en is sinds 2012 president van Fidelity Investments.

Charlene Heineken

Ook veel van de rijkste Nederlandse vrouwen hebben hun vermogen geërfd. Dat geldt natuurlijk in de eerste plaats voor Charlene de Carvalho-Heineken, de dochter van Freddy. Ze heeft een economisch belang van 25 procent in het Heineken-concern, maar via L'Arche Green en Heineken Holding heeft ze achter de schermen wel een belangrijke vinger in de pap.

Ook Els Blokker, de weduwe van Jaap Blokker, erfde haar vermogen. Net als dochters Alicia en Tannetta van Paul Fentener van Vlissingen (van SHV) en Cisca, Marthe en Annemiek Fentener van Vlissingen (dochters van Frits Fentener van Vlissingen).

Dochter Bettencourt erft minstens de helft

Lilliane Bettencourt heeft maar één kind: Francoise Bettencourt-Meyers. Zij moet volgens de Franse wet minstens de helft van het vermogen van haar moeder erven, schrijft Bloomberg. Francoise Bettencourt-Meyers heeft twee kinderen. Eén van hen zit nu in het bestuur van L'Oréal.

Bron • RTL Z