Ondernemen

Fairphone krijgt miljoeneninvestering voor internationale groei

Maaike Homan • 21 september 2017 19:30 @MaaikeUtrecht

Mark Rutte op werkbezoek bij Fairphone. Beeld © ANP

Fairphone, de maker van 'eerlijke' smartphones, zet met een investering van 6,5 miljoen euro in op internationale groei. "Een verdubbeling van het aantal gebruikers in twee, drie jaar moet lukken. Al gaat het ons vooral om de impact die we kunnen maken op de industrie."

De 6,5 miljoen euro komt van Stichting Doen en Pymwymic (Put your money where your meaning is community), een Nederlands investeringsfonds in jonge, duurzame ondernemingen. Met het geld wil Fairphone de productie opvoeren en zo 'tegemoet komen aan de vraag naar eerlijke elektronica'.

"We hebben afgelopen jaar veel vraag gekregen van grotere distributiekanalen", vertelt woordvoerder Bibi Bleekemolen. "In Oostenrijk liggen onze telefoons bijvoorbeeld in de T-Mobile winkels. Er was al veel vraag in Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië, daar komen steeds meer landen bij."

Impact op industrie

Fairphone is opgericht in 2013. Het probeert zoveel mogelijk onderdelen met grondstoffen uit mijnen in conflictvrije gebieden te gebruiken voor hun smartphones. Deze moeten zeker vijf jaar meegaan en onderdelen moeten door consumenten zelf vervangen kunnen worden. Ook zet Fairphone zich in voor het verbeteren van arbeidsomstandigheden in fabrieken.

Het doel is niet zoveel mogelijk smartphones verkopen. Bleekemolen: "We willen een voorbeeld zijn voor de industrie en het bewustzijn van consumenten vergroten door middel van onze telefoons." De meeste impact verwacht het bedrijf daarom te kunnen hebben in China.  

Opschalen

"Daar ligt een groot deel van de productieketen. Daar staan onze fabrieken. Uit Afrika komen onze grondstoffen. Ook daar zullen we impact hebben als we opschalen." Nu gebruiken 135.000 mensen een Fairphone, 'dat moeten er in twee, drie jaar wel twee keer zoveel kunnen worden'.  

Fairphone is niet het enige bedrijf dat bezig is meer het thema duurzaamheid. Apple heeft bijvoorbeeld als doel om 'in de toekomst nieuwe producten te maken van gerecycelde materialen'. Samsung zegt geen grondstoffen meer te gebruiken uit mijnen in conflictgebieden.

Tekst gaat door onder de foto

Miniatuurvoorbeeld

Bibi Bleekemolen met een stuk gewonnen wolfraam in Rwanda. (Foto: Fairphone)

Duurzaamheid als marktwerking

Als dit soort grote spelers ook richting 'eerlijke' smartphones willen gaan, is er dan nog wel een bestaansrecht voor Fairphone? Bleekemolen enthousiast: "Dat is juist ons doel. Dat concurrenten ons na gaan doen. Hoe eerlijker zij worden, hoe beter wij kennelijk in staat zijn geweest om de lat hoog te leggen. Duurzaamheid en eerlijkheid als marktwerking zou fantastisch zijn."

Een honderd procent fairtrade telefoon is overigens nog ver weg. De smartphone van Fairphone is ook nog niet helemaal 'fair'. Zo heeft Fairphone weliswaar een Fairtrade-licentie, maar alleen voor het goud dat op de printplaat wordt gebruikt.  

Prijzen

Op de vraag hoe 'fair' hun smartphone is, zegt Beekemolen: "Ik kan dat niet procentueel aangeven. Wel kan ik zeggen dat de CO2-emissie van de telefoon bijvoorbeeld dertig procent lager is dan bij andere smartphones omdat je hem veel langer kan gebruiken. Reparaties en upgrades maken wij daarnaast heel makkelijk." 

Om te kunnen groeien in het buitenland zijn diverse nieuwe mensen aangenomen, waaronder Eva Gouwens, het voormalige hoofd van Tony's Chocolonely. Aan haar de taak om de organisatie als managing director 'te optimaliseren'.

Kritiek

​Fairphone heeft al meerdere prijzen gewoon voor hun smartphone, waaronder de Momentum for Change Award van de Verenigde Naties en een belangrijke Duitse milieuprijs

Er zijn ook kritiekpunten. Omdat de Fairphone een kale versie van Android gebruikt, is de hardware verouderd. De accu heeft net te weinig capaciteit om goed de dag door te komen, bleek in een review van de Fairphone 2 (kosten: 530 euro). Het voordeel is wel dat je gemakkelijk een extra accu koopt en deze in het toestel stopt zodra het nodig is.

Bron • RTL Z