Ondernemen

Nerdalize verwarmt huizen met data

Rikke van Geest • 29 september 2015 11:00 @RikkeVG

Beeld © Eneco

In plaats van datacentra te koelen brengt Nerdalize servers naar de huiskamer als verwarming. De innovatie, die kan rekenen op belangstelling uit het buitenland, maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Sinds dit voorjaar loopt een pilot in samenwerking met Eneco waarbij vijf klanten een server (de eRadiator), die er uitziet als een moderne radiator, in hun huis geplaatst kregen. De server genereert warmte als deze gebruikt wordt voor het maken van berekeningen door bijvoorbeeld universiteiten of bedrijven.

Energie
De warmte die het oplevert, ongeveer 1000 watt, is in principe genoeg om een huiskamer te verwarmen. Het is gratis energie voor de particulier, want Nerdalize betaalt de stroomkosten van deze eRadiator.

"De pilot loopt heel goed. Mensen zijn heel enthousiast over het concept en vragen of ze 'm mogen houden", aldus Boaz Leupe, een van de drie oprichters, tegen Toekomstmakers.

Buitenland
Ook vanuit het buitenland is er vraag naar de eRadiator. "We zijn benaderd door een partij die vraagt of wij de hele stad willen vol zetten. Dat is een interessante optie."

Daarnaast is er belangstelling in hun koelsysteem. "Een Britse geïnteresseerde wil onze technologie gebruiken binnen datacentra. We hebben een eigen koelsysteem ontwikkeld dat efficiënter werkt."

"Bij een datacenter wordt gemiddeld 70 tot 90 procent van het energieverbruik besteed aan koeling. Bij Google is dat 20 procent, wat lang als het laagst haalbare werd gezien, maar bij ons systeem is dat 2 tot 5 procent", legt Leupe uit.

Ontwikkelingen
De Nederlandse pilot loopt minimaal tot het eind van het jaar. "We willen sowieso door. Maar hoe het ingekleurd wordt, kan ik op dit moment niet zeggen."

Het product wordt in ieder geval verbeterd naar aanleiding van input van klanten. "Er zijn een hoop spannende ontwikkelingen gaande, maar op dit moment zitten we in een fase dat het moeilijk is om dingen te delen. We willen het liever eerst op papier hebben."

Nerdalize staat op de longlist van de Toekomstmakers Top 100. De lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties wordt 30 oktober gepresenteerd.

Bron • RTL Z Toekomstmakers