Ondernemen

Geen vervuiling meer na festival: van dit tentje blijft niets over

Frederique Dormaar • 19 juli 2017 16:07 @dormaar

Beeld ©

Na een meerdaags festival blijft er vaak een zee van tentjes achter op het terrein. Die zorgen voor een hoop vervuiling. Daarom heeft een startup uit Londen een volledig composteerbare tent ontwikkeld, die deze week getest wordt tijdens een festival in Leeuwarden.

"Al vanaf mijn zestiende bezoek ik festivals en ik heb er ook heel wat jaren gewerkt", vertelt Anna Campbell, oprichter van Comp-a-tent. "Met lede ogen zag ik aan hoe na afloop van het festival duizenden tentjes werden achtergelaten op het terrein."

Daarmee ontstond het idee voor het maken van een recyclebare tent. Campbell studeerde nog architectuur, maar had het bedrijfje al opgestart voor ze afstudeerde.

Tent bij je festivalkaartje

Inmiddels is Cambell twee jaar verder. Comp-a-tent maakt volledig composteerbare tenten gemaakt van bioplastic, hennep en karton. Festivalbezoekers kunnen de ecologische tent leasen.

"Het idee is dat je een tentje kunt bestellen bij je festivalkaartje. Bij binnenkomst haal je 'm op en zet je 'm neer waar je wil. Na afloop lever je de tent weer in en krijg je geld terug." De tent gaat vervolgens in een speciale bak en binnen 120 dagen is ie helemaal gecomposteerd.

De tentjes zijn nog niet te koop, want er wordt nog volop getest. Campbell: "Niet alleen aan de productiekant, maar ook aan de marketingkant. Een duurzaam ecotentje spreekt namelijk eigenlijk alleen heel milieubewuste mensen aan. Wij willen een veel bredere doelgroep bereiken. Daarom willen we benadrukken we dat deze tent makkelijk en comfortabel is."

Volgend jaar te koop

Campbell is dit weekend met haar tentjes aanwezig op het Welcome to The Village-festival, dat van 21 tot 23 juli wordt gehouden in Leeuwarden. Al ruim voor de start van dit festival zijn Campell en haar compagnon samen met studenten van de NHL Hogeschool aan het testen. De studenten onderzoeken onder andere wat de reacties zijn op het product.

Ook zullen de studenten vragen wat festivalbezoekers willen betalen voor zo'n tentje. Campell wil nog geen prijs noemen. Ze hoopt dat haar ecotentjes vanaf maart volgend jaar te koop zijn.

Bron • RTL Z / Frederique Dormaar