Ondernemen

Filmregisseur Martin Koolhoven: Hollywood is wel een beetje hysterisch

Thomas Ruigrok • 11 december 2016 15:52

Beeld ©

Na het succes van Oorlogswinter (2008) ging er acht jaar later voor Martin Koolhoven een jongensdroom in vervulling: hij maakte een Western in een internationale coproductie met een sterrencast.

Begin 2017 gaat zijn film Brimstone in de Nederlandse bioscopen in première. Aan de vooravond van de welbekende rode loper-festiviteiten spreekt Paul van Liempt hem in zijn kantoor in een Amsterdams grachtenpand.

Eerst doen ze alsof je niet bestaat

Het gebeurt niet vaak dat een Nederlandse filmregisseur een voet aan de grond in Hollywood krijgt. Natuurlijk, Paul Verhoeven en Jan de Bont braken door in Amerika, maar verder is het maar weinigen gegeven. En nu is daar dus Martin Koolhoven (47), die met zijn Brimstone Hollywood wil gaan veroveren.

Hoe moeilijk is het eigenlijk om op die heilige filmgrond een voet tussen de deur te krijgen? "Het is wel een beetje hysterische wereld", begint Koolhoven, maar hij vervolgt: "Eerst doen ze alsof je niet bestaat en dan gebeurt het: heb je heat – zo noemen ze dat in Hollywood – en dan bellen ze je de hele nacht door." 

Koolhoven haalt een anekdote naar boven over de ontmoeting met een niet nader te noemen acteur: "Ik sprak daar met een hele beroemde acteur, en dan hoor je van tevoren wat je wel en niet mag zeggen. En dan blijkt naderhand dat ik toch weer het verkeerde gezegd te hebben."

Westland

Koolhoven groeide op in het Westland, onder de rook van Den Haag. En alhoewel hij al vrij vroeg gefascineerd was door de film, duurde het nog tot na zijn middelbareschooltijd voordat de cinema hem definitief had gegrepen.

Hoelang duurde het eigenlijk voordat hij wist dat er sprake was van talent? "Iedere regisseur denkt dat ie god’s gift to cinema is. Ik ook. Voor mij was het: je hebt Orson Welles en ik. Maar hoe langer je bezig bent, hoe meer je beseft hoe moeilijk het is."

Zeven jaar filmen

Zeven jaar werkte Koolhoven aan Brimstone. Een ongekend lange periode, die deels gefinancierd werd uit het succes van Oorlogswinter. Maar er was ook het moment dat alles leek om te vallen. Koolhoven: "Ik dacht ik ben failliet, ik ben mijn rechten kwijt, ik moet nu in godsnaam gaan bedenken wat ik met de rest van mijn leven moet. En dat was nog niet eens het dieptepunt!"

Maar het kwam allemaal goed, mede dankzij zijn zakenpartner die 37 financiers bijeen bracht om de benodigde twaalf miljoen euro op te hoesten. De grootste partij legde maar liefst drieënhalf miljoen in.

Risico

Schuilt daar niet meteen het gevaar in dat zo’n financier invloed op de inhoud wil hebben? "Dat risico bestaat. En eerlijk gezegd was er tijdens Brimstone heel even sprake van. Dat had te maken met de gewelddadige scènes. We hebben een discussie gevoerd over een mildere versie van de film voor de Amerikaanse markt. Maar dat is uiteindelijk toch niet gebeurd. Ik had the final cut."

Het hele interview met Martin Koolhoven is maandagavond 12 december om 22.30 uur te zien in het programma Van Liempt Eén-op-Eén op RTL Z.

Meer over Van Liempt één-op-één op rtlz.nl:

Bron • RTL Z / Thomas Ruigrok