Ondernemen

Plastic afval nutteloos? Deze fabriek maakt er een grondstof van

Lisa Boerop • 15 november 2016 12:25 @lisaboerop

Beeld © Getty

Nederlanders zijn samen verantwoordelijk voor zo'n 510 miljoen kilo plastic verpakkingsafval, maar dat wordt lang niet allemaal gerecycled. Ongeveer een derde verdwijnt in de verbrandingsoven. Dankzij een nieuwe, innovatieve fabriek in Weert is dat niet meer nodig.

De fabriek van Fuenix kan het plastic afval omzetten in olieproducten als nafta. "Dat proces is best ingewikkeld", zegt Sirt Mellema van Fuenix. "Maar het komt erop neer dat we het plastic afval eerst verwerken tot hele kleine stukjes van een vierkante centimeter. Die stukjes vergassen en condenseren we vervolgens."

Paraffine en nafta

De eindproducten zijn paraffine en nafta. "Dat zijn twee producten die je oneindig kunt hergebruiken. Nafta is een grondstof voor de chemische industrie, waar uiteindelijk weer nieuw plastic mee gemaakt kan worden. Met de installatie halen we dus hernieuwbare grondstoffen uit plastic afval en sluiten we de keten."

De eerste fabriek, die nog voor kerst opent, kan 15.000 ton plastic afval verwerken per jaar, ongeveer een tiende van al het Nederlandse afval. Uit die 15.000 ton haalt de fabriek 10.000 ton hernieuwbare grondstoffen. "Met die andere 5.000 ton maken we de energie-installatie van de fabriek sluitend. We hebben dus geen externe energie nodig."

Grote ambities

Met de fabriek wil Mellema vooral aan de investeerders aantonen dat de technologie interessant en winstgevend is. Maar uiteindelijk wil hij nog veel meer fabrieken openen.

"Over een paar jaar willen we er minimaal drie hebben, zowel in Nederland als daarbuiten. En we denken dat dat kan, want we hebben een relatief laag break-even punt en zijn dus snel winstgevend, we hebben geen subsidie nodig. Daarnaast zijn in Europa nog nauwelijks fabrieken die op de onze lijken, dus er is genoeg ruimte voor ons."

Meer van Toekomstmakers:
'Mag ik wat stroom?' Wiebe reist met elektrische auto naar Sydney

Bron • RTL Z / Lisa Boerop