Ondernemen

Bestuur omstreden stichting Loterijverlies blijft geschorst

31 januari 2017 12:59

Archieffoto. Beeld © ANP

Het bestuur van de omstreden stichting Loterijverlies blijft geschorst. Dat heeft het Amsterdamse gerechtshof vandaag bepaald.

In 2008 werd Loterijverlies opgericht door Ferdy Roet, om een schadevergoeding te verkrijgen van de Staatsloterij. De Staatsloterij bleek winnende loten te trekken uit verkochte en niet-verkochte loten. De prijzen die vielen op niet-verkochte loten behield de loterij. Bij de stichting sloten zich ruim 190.000 mensen aan, die minimaal 35 euro inschrijfgeld betaalden.

Roet raakte later in opspraak na vermoedens dat hij de inleggelden via een belastingparadijs had weggesluisd, en die onder meer gebruikte om een dure villa te kopen. Vorig jaar stapte een groep deelnemers aan Loterijverlies naar de rechter, die het bestuur van de stichting schorste. De rechtbank benoemde daarnaast een onafhankelijk tijdelijk bestuurder om onderzoek te doen.

Hoger beroep

Roet en Loterijverlies gingen tegen de schorsing in hoger beroep. Maar uit de uitspraak van het Hof blijkt dat zij die zaak vandaag hebben verloren. "Omdat het vermoeden van een met de statuten strijdig financieel beheer niet is weggenomen, acht het hof de beslissing van de rechtbank om [het bestuur] te schorsen en een onafhankelijk tijdelijk bestuurder te benoemen (…) juist", aldus de uitspraak.

Roet is laaiend over de uitspraak. "Al zou ik in de mooiste huizen wonen en de duurste auto's rijden, dat maakt niet uit. Het gaat erom dat we voor de gedupeerde deelnemers doen, wat we hebben beloofd. En dat doen we." Volgens Roet speelt bij de negatieve uitspraak een rol dat Loterijverlies procedeert tegen "een machtig overheidsorgaan", de Staatsloterij. "Dit zaakje stinkt, en dat zal ik aantonen."

De oprichter van Loterijverlies beraadt zich op cassatie bij de Hoge Raad. "Hoewel ik me afvraag of dat zin heeft."