Ondernemen

Doorbraak in landbouw: nieuw aardappelras heeft geen gif nodig

Chris Koenis • 21 augustus 2017 07:53 @chriskoenis

Beeld © ANP

Aardappeltelers kunnen binnen afzienbare tijd veel minder bestrijdingsmiddelen gebruiken dankzij het kleine Nederlandse bedrijf Solynta. Dat heeft aardappelplanten ontwikkeld die resistent zijn tegen de zeer kostbare aardappelziekte.

Solynta presenteert deze week nieuwe aardappelplanten die in hoge mate immuun zijn, meldt het FD. Aardappelziekte of phytophthora is de reden waarom telers overal ter wereld op grote schaal landbouwgif gebruiken. Geschat wordt dat de schimmel jaarlijks voor 10 miljard euro aan schade veroorzaakt.

Meervoudige resistentie

Ruim de helft van de bestrijdingsmiddelen die onze landbouw gebruikt, is gericht tegen phytophthora. Solynta heeft nu een manier gevonden om een meervoudige resistentie in een aardappelras te bouwen, iets wat volgens het bedrijf kan worden uitgebouwd tot drie, vier en meer resistenties. Het bedrijf uit Wageningen is opgericht door veredelaars van tomaten.  

Over vier tot vijf jaar kunnen boeren de nieuwe aardappels telen. Dankzij de nieuwe techniek moet het ook gemakkelijker worden om op andere kenmerken te selecteren, zoals smaak of geschiktheid voor verwerking tot friet en chips.

Aardappelzaad 

Solynta wil naast het resistente aardappelras ook aardappelzaad ontwikkelen. Ook dat zou revolutionair zijn in de sector, waar tot dusver met pootaardappelen gewerkt wordt.

Bron • RTL Z