Ondernemen

Ajax landskampioen begroten, PSV zakt door Europese blamage

Gert-Jan Verstegen • 11 augustus 2017 10:29 @GJVerstegen

Ajax landskampioen begroten, PSV zakt door Europese blamage
De directie van Ajax heeft z'n financiële zaken nog altijd goed op orde. Beeld © ANP

Vandaag begint de Eredivisie weer. Over precies 34 speelrondes weten we wie zich kampioen mag noemen. Maar wie naar de begrotingen van alle clubs kijkt, kan concluderen: het wordt, als vanouds, Ajax, PSV of Feyenoord.

De traditionele top drie hebben gezamenlijk een begroting die bijna even groot is als alle andere Eredivisieclubs samen, blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad.

Ajax op 1, PSV op 2

Ajax heeft met een begroting van 80 miljoen euro dit jaar het meest te besteden. De Amsterdammers speelden vorig jaar niet in de lucratieve Champions League, maar kenden wel een succesvol seizoen in de Europa League.

Vorig jaar was de begroting van Ajax eveneens 80 miljoen euro. In 2016/2017 moest het toenmalig landskampioen PSV voor zich dulden, maar de begroting van de Eindhovenaren is fors gekelderd: van 85 miljoen euro vorig jaar naar 70 miljoen euro dit jaar. Dat heeft alles te maken met het mislopen van Europees voetbal. Zelfs de Europa League zit er dit seizoen niet in. De nummer vier van Kroatië, NK Osijek, was een maatje te groot voor de Eindhovenaren.

Lucratief kampioenschap

De penningmeesters van Feyenoord maken dit seizoen juist een vreugdesprongetje. Het landskampioenschap en de gegarandeerde deelname aan de Champions League die daarbij hoort, zorgt ervoor dat er dit seizoen vijf miljoen euro meer in de Kuip te besteden is. De begroting komt uit op 64 miljoen euro.

Het gat met de rest is groot. Nummer vier FC Twente heeft 'slechts' 29,8 miljoen euro te besteden. Daarbij staan de Twentenaren nog altijd onder beperkt financieel toezicht van de KNVB. Dat heeft te maken met de affaire-Munsterman, die de club enkele jaren geleden aan de financiële afgrond bracht.

De kleintjes

De club met de kleinste begroting is Excelsior. De Rotterdammers moeten het doen met 6,2 miljoen euro. Zelfs promovendus VVV Venlo heeft een half miljoen meer te besteden.

De begrotingen van ADO Den Haag en SC Heerenveen zijn onbekend en zijn zodoende niet meegenomen in het onderzoek van de krant.

Eerder legde Peter van Zadelhoff al uit dat het kampioenschap Feyenoord geen windeieren legt:

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen

Gerelateerde artikelen