Carrière

Fulltime werken én je kind goed opvoeden? 'Het is een uitdaging, maar het kan'

08 augustus 2016 15:25

Fulltime werken én je kind goed opvoeden? 'Het is een uitdaging, maar het kan'
Beeld © Getty

Het percentage vaders dat ouderschapsverlof opneemt is in de afgelopen tien jaar bijna verdubbeld van 6 naar 11 procent. Goed nieuws, vindt hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns: "Zo ontstaat er meer rust in een gezin."

Vergeleken met moeders, van wie 22 procent ouderschapsverlof opneemt, werken vaders nog steeds relatief veel. CBS-econoom Pieter Hein van Mulligen legt uit dat daar meerdere redenen voor zijn. "Reden 1 is dat vaders nog steeds vinden dat ze de kostwinner zijn", zegt hij.

Gevolgen voor carrière

"Als je mensen vraagt hoeveel tijd vaders en moeders in een ideale situatie aan de opvoeding besteden, vinden ze dat vaders en moeders er evenveel tijd in moeten steken en evenveel moeten werken. Maar als je dan vraagt hoeveel dagen moeders idealiter werken, komt dat op twee of drie uit en bij vaders op vier of vijf dagen."

Daarnaast geven veel mannen aan dat ze bang zijn om meer thuis te zijn, omdat ze dan misschien promoties mislopen op hun werk. "Mannen zijn heel bang voor de gevolgen voor hun carrière, terwijl vrouwen zich vooral druk maken om geldzaken."

Drukke vaders

Het gevolg? "Vaders van kinderen onder de vier hebben het gemiddeld het drukst van alle ouders, omdat ze de zorg voor hun kinderen moeten combineren met hun werk", zegt Van Mulligen.

En dat heeft gevolgen voor het gezin, vertelt hoogleraar opvoedkunde Jo Hermanns. "Het heeft nauwelijks invloed op kinderen als ze vooral door de moeder worden opgevoed in plaats van de vader, maar kinderen merken het wel als hun ouders druk zijn en veel last hebben van stress."

Spagaat tussen werk en privé

Hermanns: "Stress beïnvloedt het gezin negatief. Het maakt dan niet uit waar de stress vandaan komt, maar als iemand heel erg druk is en in een spagaat tussen zijn werk, gezin, huwelijk en vrienden zit, merkt het kind dat wel."

Mensen die constant onder veel stress staan, worden sociaal minder vaardig, reageren kortaf, zijn minder gevoelig voor signalen van buitenaf, veel met zichzelf bezig en hebben weinig geduld. "Terwijl je juist al die dingen nodig hebt om een kind goed op te voeden."

Het is niet zo dat kinderen hierdoor een blijvende stoornis ontwikkelen, zegt Hermanns. "Maar het risico bestaat dat je kinderen zich er lastiger door gaan gedragen, zich tekort gedaan voelen en jou soms minder aardig gaan vinden. Dat zijn geen grote problemen, maar wel zaken die iedere ouder wil voorkomen."

Oppas aan huis

En de oplossing? "Stel je wilt als ouder toch veel werken, dan is er een aantal opties. Je zou je kinderen naar een kinderopvang kunnen brengen, maar veel baby's zijn daar erg gevoelig voor en vinden het niet prettig in een kinderopvang."

"Soms reageren kinderen er ook slecht op. In een ideale situatie komt er een oppas bij jou thuis. Van de opa's en oma's past tegenwoordig zestig procent op, maar je kunt ook prima een professionele oppas bij jou thuis laten komen."

Ouderschapsverlof in Nederland:

Ouders mogen maximaal een half jaar ouderschapsverlof opnemen: aan-een-gesloten of verspreid, tot het kind 8 is. In principe is dat onbetaald verlof, maar sommige werkgevers geven wel een vergoeding. Voorbeelden zijn de cao's voor primair onderwijs (55 procent betaling over 415 uur bij fulltime), gemeente-ambtenaren (50 tot 90 procent afhankelijk van loonschaal voor 13 arbeidsweken) en die voor energiebedrijven (betaald voor 70 procent wettelijk minimumloon naar rato werkweek).

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws / Lisa Boerop

Gerelateerde artikelen