Carrière

Dit zijn de grootste politieke talenten (maar ze kunnen ook hard vallen)

11 april 2017 15:08

Dit zijn de grootste politieke talenten (maar ze kunnen ook hard vallen)
Dilan Yesilgoz, Jan Paternotte, Anne Kuik en Tom van der Lee

Veelbelovend zijn én succesvol worden. Het is de droom van ieder nieuw Kamerlid. Onze Haagse redactie selecteerde de grootste talenten. Een garantie tot succes is het niet: juist talenten kunnen hard vallen.

De Haagse redactie peilde binnen de vier partijen die nu aan de formatietafel zitten (VVD, D66, CDA en GroenLinks), van wie zij zelf hoge verwachtingen hebben.

Dilan Yesilgoz (39): doorbijter én een echte liberaal

Ze is charmant, weet wat ze wil, is mediageniek en een échte liberaal. De 39-jarige Dilan Yesilgoz kwam als 8-jarig meisje met haar moeder en zusje als politiek vluchteling naar Nederland. De vrijheid om eigen keuzes te maken, is haar belangrijkste leidraad en voornaamste reden om de politiek in te gaan. Drie jaar was ze actief voor de Amsterdamse gemeenteraad.

Yesilgoz wist zich meerdere malen in de kijker te spelen. In Amsterdam hield ze zich veel bezig met veiligheid. Door haar vasthoudendheid bereikte ze successen zoals het verbod op straatintimidatie en viel ze op door haar felle uitspraken tijdens het kraakdebat. De VVD'er is een doorbijter en een dossiertijger. Yesilgoz is getrouwd en woont in Amsterdam. 

Jan Paternotte (33): mogelijke opvolger van Pechtold?

Ook 'D66-kroonprins' Jan Paternotte komt uit de Amsterdamse gemeenteraad. Onder zijn leiding werd D66 in 2014 de grootste in de stad. Voor het eerst in 70 jaar vormde hij als fractievoorzitter van D66 een stadsbestuur zonder PvdA. Deze stunt bracht Paternotte in beeld bij Alexander Pechtold, de twee schijnen ook intensief samen te werken. Hij geldt al jaren als de mogelijke opvolger van Pechtold. Daarom is hij na de verkiezingen naar Den Haag gehaald om ervaring op te doen.

Op papier heeft hij de juiste papieren: hij is een makkelijke spreker, een harde werker, slim en doelgericht. De interesse voor politiek was er al vroeg. Hij studeerde politicologie en zat als jong mannetje al met een schrijfblok uitslagen te turven. Maar foutloos is hij niet. Zo beweerde hij ten onrechte dat er in Amsterdam 'Gülenlijsten' rondgingen met namen van schoolkinderen. Hij zei ook dat burgemeester Van der Laan daar van wist. Paternotte moest toegeven: hij had een 'enorm misverstand' veroorzaakt.   

Tom van der Lee (52): denken, doen en doorzetten

Tom van der Lee was jarenlang spindoctor bij GroenLinks. Aan kennis en ervaring geen gebrek. Hij was de rechterhand van zowel Paul Rosenmöller als Femke Halsema. De laatste jaren werkte hij als campagnedirecteur bij Oxfam Novib. Hij was politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam, studentenleider, (geweldloos) kraker en dienstweigeraar.

In 1990 startte Van der Lee bij de fractie van GroenLinks in de Tweede Kamer. Hij adviseerde 32 van de 38 Kamerleden die GroenLinks heeft gehad. Daarbij heeft hij zich nadrukkelijk beziggehouden met onderwerpen als duurzaamheid en belastingontwijking. Nu gaat hij voor een politieke carrière. Denken, doen en doorzetten kenmerkt Van der Lee. Hij heeft de portefeuille Economische Zaken gekregen. Energie en belastingontwijking horen daar ook bij. Hij is naar eigen zeggen een praktisch idealist, die de trukendoos van de politieke realist doorziet. 

Anne Kuik (30): 'oprecht begaan met onrecht'

De Groningse Anne Kuik (30) werd in 2014 verkozen tot een na beste gemeenteraadslid van Nederland. Ze begon in Groningen als fractiemedewerker en kwam via voorkeurstemmen in de gemeenteraad terecht. Ze werd daarna fractievoorzitter en in 2014 lijsttrekker. Haar portefeuilles zijn veiligheid en economie. Ze behaalde meerdere successen: zo zette ze zich in om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking te vergroten. En ze heeft zich ingezet om de prostitutieleeftijd te verhogen naar 21 jaar.  

Kuik staat op de elfde plek van het CDA. In Den Haag neemt ze een deel van de zorgportefeuille van Mona Keijzer over. Opvallend, want dat is een zware portefeuille. Ze staat bekend als een nuchtere vrouw en wil Groningen als haar thuisbasis houden. Haar collega's waarderen Kuik omdat ze bevlogen en spontaan is. Ze is begaan met mensen die te maken hebben met onrecht en weet die energie om te zetten om dingen te bereiken.

Zij waren ooit veelbelovend, maar maakten het niet waar...

Peter Oskam was de grote belofte van het CDA. Bij de Kamerverkiezingen van 2012 stond hij op de tiende plaats van de kandidatenlijst, het CDA haalde toen 13 zetels. Een discussie over de sishalounges nekte hem. Hij vergiste zich in het woord sisa, een zeer verslavende harddrug, en shisha (een waterpijp). De vergissing kreeg een flink staartje. Op sociale media ging het los en het duurde ook even voordat Oskam zijn vergissing toegaf. Na drie jaar stapte hij op. Oskam werd burgemeester in Capelle aan den IJssel. 

Teleurstelling en frustratie waren ook de redene voor PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens om de Kamer te verlaten. Vanwege haar drive, passie en goede uitstraling leek de PvdA een nieuw talent rijker. Maar Hilkens gaf er na minder dan een jaar al de brui aan, omdat ze het niet eens was met de wijze van politiek bedrijven van de fractie.

D66'er Wassila Hachchi stond in 2012 op de twaalfde plaats van de D66-lijst. Als Kamerlid had ze zware portefeuilles als defensie, lucht- en scheepvaart en Koninkrijksrelaties en maakte ze deel uit van de tijdelijke commissie die onderzoek deed naar grote ICT-projecten. Ze vertrok begin 2016 plotseling uit de Kamer omdat ze 'zichzelf verloren' had door de politiek. Ze wordt vooral herinnerd omdat ze het Kamerlidmaatschap opzegde om met een wachtgeldregeling in de VS vrijwilligerswerk te doen voor Hillary Clinton. 

Idealist Tanja Jadnanansing was in 2012 de grootste stijger: ze stond op nummer vier van de kandidatenlijst. Haar hoge plek was opmerkelijk, want Jadnanansing was geen uitgesproken Kamerlid en trad niet vaak op de voorgrond. Blijkbaar zag de PvdA in haar een groot talent. In de Kamer had ze de portefeuille onderwijs maar toch wilde ze niet door. "Ik ben gaan nadenken: waar word ik gelukkig van? Dat is onderwijs en jongeren." Dus vertrok ze. Toch is ze blij met haar Haagse ervaring: "Zonder de politiek had ik nooit geweten wat ik echt wil."

Bron • RTL Nieuws / Agnes de Goede

Gerelateerde artikelen