Business

Toekomstmakers Top 100

Nederland kent vele innovatieve pareltjes. Toekomstmakers heeft een eigen Top 100 samengesteld, hét innovatie visitekaartje van Nederland. Op 30 oktober werd de Toekomstmakers Top 100 gepresenteerd.
Ampelmann boekt succes met loopbruggen op zee
Ampelmann maakt loopbruggen die worden ingehuurd om op zee over te steken van een schip naar een boorplatform. Het Delftse bedrijf groeit hard en telt inmiddels vijf buitenlandse vestigingen.

WakaWaka brengt licht in de duisternis

04 september 2015 14:30
WakaWaka brengt licht in de duisternis
Een leuke gadget of een levensbehoefte? De WakaWaka is het allebei. Het is een zonnepaneel met een accu, ongeveer zo groot als je hand, dat een led-lampje 80 uur kan laat schijnen. Ook kun je er je telefoon mee opladen.
Vegetarisch vlees blijkt gat in de markt
De Vegetarische Slager maakt saucijzenbroodjes, kroketten en braadworsten van plantaardige ingrediënten. Oprichter Jaap Korteweg, in 2015 verkozen tot ondernemer van het jaar, ziet zijn omzet elk jaar verdubbelen en opent volgend jaar zijn eerste fabriek in Breda.

Zes bijzondere innovaties van Philips

17 september 2015 12:06
Zes bijzondere innovaties van Philips
Toekomstmakers is bezig met het samenstellen van een lijst met de honderd mooiste innovaties van Nederland. Philips staat met maar liefst zes innovaties op de longlist. Welke innovaties de Toekomstmakers Top 100 halen, wordt op 30 oktober bekend.
Klanten van Fairzekering veroorzaken minder schade
Autobestuurders die netjes rijden, belonen met een lagere premie. Dat is het idee achter Fairzekering, een van de kanshebbers op een plek in de Toekomstmakers Top 100. En het werkt: klanten veroorzaken minder schade waardoor het verkeer veiliger wordt.
Amerikaanse interesse in zonnefietspad SolaRoad
In Krommenie ligt een fietspad waarvan een rijbaan is voorzien van zonnecellen. De pilot, die vorig jaar november startte, blijkt succesvoller dan verwacht en kan zelfs op Amerikaanse belangstelling rekenen.
Kromkommer maakt soep van gekke groentes
Een Siamese wortel of een te kleine courgette. Normaal worden deze groenten weggegooid, maar Kromkommer maakt er soep van. Het concept is kanshebber op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Nerdalize verwarmt huizen met data

29 september 2015 11:00
Nerdalize verwarmt huizen met data
In plaats van datacentra te koelen brengt Nerdalize servers naar de huiskamer als verwarming. De innovatie, die kan rekenen op belangstelling uit het buitenland, maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Vliegen op frituurvet en tabak

02 oktober 2015 09:39
Vliegen op frituurvet en tabak
Waarom CO2-uitstoot compenseren door bomen te planten als je de CO2-uitstoot zelf kan verlagen? Het Nederlandse SkyNRG maakt duurzame brandstof voor vliegtuigen, gemaakt van afgewerkt frituurvet en tabakolie. De innovatie maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

Robotvogel helpt tegen vogeloverlast

05 oktober 2015 07:30
Robotvogel helpt tegen vogeloverlast
Is it a bird? Is it a plane? No, it’s Robird. De robotvogel van Clear Flight Solutions houdt andere vogels uit de buurt van vliegtuigen, zodat ze niet in de motor belanden.

Vijf smaakvolle innovaties

20 oktober 2015 14:08
Vijf smaakvolle innovaties
Toekomstmakers werkt aan een lijst met de honderd mooiste innovaties van Nederland. Deze vijf innovaties uit de foodsector maken kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100. Op 30 oktober wordt bekend welke innovaties een plekje hebben bemachtigd.
Succesvolle experimenten met stroom uit eb en vloed
De getijdencentrale bij Texel, die sinds april energie opwekt uit de stroming van eb en vloed, doet het beter dan verwacht. De turbines zijn afkomstig van Tocardo, die ook projecten op de Afsluitdijk, in de Oosterscheldekering en in Nepal heeft lopen.
Fairphone 2 komt in november op de markt
Na het succes van het eerste model volgde dit najaar de crowdfunding campagne voor Fairphone 2. Het benodigde kapitaal werd ruimschoots opgehaald. Inmiddels zijn circa 20.000 exemplaren verkocht. De eerste toestellen worden in november geleverd.
Gras kan dienen als voedsel voor dier en mens
Alleen koeien gras laten eten is zonde. Door middel van een raffinagemachine wordt vers gras omgezet in grassap en grasvezel. Het eiwitrijke sap kan gebruikt worden als varkensvoer of op termijn zelfs in voedingsmiddelen voor mensen.
Ook genomineerd voor de Toekomstmakers Top 100
Toekomstmakers is bezig met het samenstellen van een lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties. De afgelopen maanden zijn diverse innovaties uitgelicht die kans maken op een plekje in de lijst, maar er zijn nog veel meer genomineerden. In deze slideshow staan nog een aantal kanshebbers. De Toekomstmakers Top 100 wordt vrijdag 30 oktober gepresenteerd.