Business

Ons eten

In de serie 'Innovaties in de wereld van ons eten' bespreekt verslaggever Maarten Veeger alles op en rondom ons bord met dagelijkse kost. Van verbeteringen in plastic verpakkingen tot alternatieven voor vlees; deze innovaties maken ons eten beter.
Kaas en vlees van aardappelen; dat wordt onze toekomst
Naast de energietransitie wacht Nederland ook een eiwittransitie. Want, zo zeggen onder meer experts op de universiteit van Wageningen, om de wereld op een duurzame manier te kunnen blijven voeden moeten we onze eiwitten minder uit vlees en zuivelproducten halen. En meer uit plantaardige producten. Uit aardappelen bijvoorbeeld. RTLZ-verslaggever Maarten Veeger gaat zijn eigen menu aanpassen. Maar eerst gaat hij langs bij tv-kok Pierre Wind. Want die heeft een duidelijke mening over de eiwittransitie. Dit is deel een van de serie 'Innovaties in de wereld van ons eten' die in de maand februari is te zien bij RTLZ.

Kunnen we wel zonder wegwerpplastic?

10 februari 2020 16:26
Kunnen we wel zonder wegwerpplastic?
In de serie 'Innovaties in de wereld van ons eten' bespreekt verslaggever Maarten Veeger alles op en rondom ons bord met dagelijkse kost. In deze aflevering gaat het over hoe dat eten allemaal is verpakt. Voor bijna alles wat je in de supermarkt ziet liggen, wordt wegwerpplastic gebruikt. Kan dat niet wat minder? Veeger neemt een kijkje bij Albert Heijn, een opleiding tot verpakkingsmanager, een plastic afvalverwerker en een producent van plastic verpakkingen.
Sensoren, drones en zelfrijdende tractor: de boer gaat dataoogsten
In de serie 'Innovaties in de wereld van ons eten' bespreekt verslaggever Maarten Veeger alles op en rondom ons bord met dagelijkse kost. Sensoren, drones, automatische klimaatsystemen, zelfrijdende tractoren: het is allemaal niet zo vreemd meer voor de moderne boer. Hij doet zijn werk steeds meer gebaseerd op historische en 'real time'-gegevens uit de grond en het gewas. Dat betekent z'n handen schoonhouden voor al het werk op de computer en zijn hoofd erbij houden om te zorgen dat niemand er met zijn dataoogst vandoor gaat.
Koe eruit en soja erin voor deze Twentse melkboeren
In de serie 'Innovaties in de wereld van ons eten' bespreekt verslaggever Maarten Veeger alles op en rondom ons bord met dagelijkse kost. In dit vierde deel de Twentse melkboeren Bart en Tom Grobben. Ze willen alles anders gaan doen. De koeien moeten er op termijn uit en daar komt soja voor in de plaats. En de soja-'melk' gaan ze onder het eigen merk De Nieuwe Melkboer in de markt zetten. RTLZ volgde de twee nu ze aan het begin staan van de transformatie van hun melkbedrijf.