Bright Business

Startup wil dronepiloten overbodig maken

21 april 2017 12:18

Startup wil dronepiloten overbodig maken

Piloten om drones te besturen zijn straks wellicht overbodig. Die werkelijkheid is een stap dichterbij gekomen door een investering van 3 ton in startup AeroVinci. Dit Delftse bedrijf werkt aan een autonoom drone-netwerk.

Het gaat om een technologie waarbij drones geheel autonoom opstijgen en landen, de data verwerken, zich opladen en uitvliegen voor de volgende opdracht. AeroVinci denkt dat de landbouw hier veel profijt van kan hebben.

Goedkoper

Een piloot is goed voor 80 procent van de kosten van een dronevlucht. Omdat de piloot niet meer nodig is, wordt het voor boeren veel goedkoper hun land vanuit de lucht te laten inspecteren en data te krijgen over irrigatie, bemesting en inzet van gif. Hogere opbrengst per hectare tegen lagere kosten aldus de Delftse starter.

Kennis

AeroVinci is een spin-off van de TU Delft. Daar zit veel kennis van dronetechnologie. Een van de investeerders is UNIIQ, onderdeel van Innovation Quarter, de regionale investeringsmaatschappij van Zuid-Holland. Zij denken dat dankzij autonome drones deze markt fors zal groeien.

De andere investeerder is Delft Enterprises. Die heeft als doel mee te investeren in spin-offs van de universiteit om zo ook te verdienen aan intellectueel eigendom van de school.

Gerelateerde artikelen