Bright Business

Nederlandse malaria-onderzoeker is Europees uitvinder van het jaar

Gert-Jan Verstegen • 15 juni 2017 15:20 @GJVerstegen

Nederlandse malaria-onderzoeker is Europees uitvinder van het jaar
Jan van den Boogaart (l) doet onderzoek naar malaria. Beeld © EPO

De Nederlandse bloedonderzoeker Jan van den Boogaart is uitgeroepen tot Europees uitvinder van het jaar. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar bloedtesten voor malaria. Twee andere Nederlandse genomineerden zijn buiten de prijzen gevallen.

Nederland was met drie finalisten goed vertegenwoordigd. Geen enkel ander Europees land mocht zo veel afgevaardigden sturen naar de European Inventor Awards in Venetië, waar de finale werd gehouden.

Oplossing tegen malaria

Van den Boogaart was genomineerd in de categorie Industrie, samen met zijn Oostenrijkse compagnon Oliver Hayden. De twee ontwikkelden een bloedtest, waarmee in een paar tellen kan worden vastgesteld of iemand besmet is met malaria. De test werkt onder meer met een computeralgoritme dat infecties kan herkennen. Dat algoritme wisten de onderzoekers te patenteren. Ze werken voor de gezondheidstak van het Duitse Siemens.

Malaria staat in de top tien van meest dodelijke ziektes, maar het is lastig vast te stellen. Volgens de onderzoekers is nu maar bij 10 procent van de mensen die de ziekte hebben duidelijk dat het om malaria gaat. Hun snelle test moet daar in de toekomst verandering in brengen.


Van den Boogaart (r) wint de European Inventor Award in de categorie Industrie. (foto: EPO)

Organen uit het lab

In de categorie Onderzoek werd geneticus Hans Clevers genomineerd voor zijn werk om menselijke organen te kweken in een laboratorium, onder meer bij de Universiteit Utrecht. Daarover sprak hij een paar maanden geleden op het Gala van de Wetenschap. Clevers moest de prijs aan zich voorbij laten gaan, in zijn categorie won het team dat werkt aan de verbetering van het Europese 'GPS'-systeem Galileo.

Het laten groeien van organen buiten het menselijk lichaam klinkt misschien als een manier om oude organen te vervangen door nieuwe. Maar het onderzoek van Clevers is vooral gericht op het testen van medicijnen. Experimentele kankermedicijnen kunnen bijvoorbeeld worden toegepast op de organen, zonder dat er een proefpersoon of proefdier nodig is.


Vandaag geen award, maar vorig jaar won Clevers (m) wel de Koerber European Science Prize. (foto: ANP)

Plantaardige plastic flessen

De derde Nederlandse finalist was chemicus Gert-Jan Gruter, die was genomineerd voor zijn plastic flessen gemaakt van planten. Helaas zag hij de prijs in de categorie MKB aan zijn neus voorbijgaan. De award ging naar een Duitser die een spons uitvond die olie kan absorberen. Zo'n spons kan worden gebruikt om verspilling en lekkages tegen te gaan en is zo beter voor mens en dier.

Dat geldt ook voor de uitvinding van Gruter. Normale PET-flessen doen er anderhalve eeuw over om in de natuur te vergaan. Plantaardige flessen worden juist door de natuur afgebroken. Omdat er geen olie meer gebruikt hoeft te worden, zijn ze ook veel duurzamer te fabriceren. Gruter werkt voor het Amsterdamse bedrijf Furanix.

Europees Octrooibureau

De European Inventor Awards worden jaarlijks georganiseerd door het Europees Octrooibureau (EOB), dat zich bezighoudt met het registreren van patenten en octrooien. Doel is om onderzoek en uitvindingen aan te jagen, want dat is goed voor de economie. Het EOB heeft een grote vestiging in Rijswijk, maar het hoofdkantoor is gezeteld in München.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen