Bright Business

'Banen van de toekomst vragen menselijke vaardigheden'

Bright • 18 mei 2017 11:14 @Bright

'Banen van de toekomst vragen menselijke vaardigheden'

Maak je toch niet zo druk om die robots die onze banen komen afpakken. Dankzij de vergrijzing is er straks genoeg werk.

Dat betoogt Financial Times-columniste Sarah O'Connor. Ze zet zich daarmee af tegen de onheilsprofeten die beweren dat de werkgelegenheid straks verloren zal gaan omdat robots steeds meer taken zullen overnemen die nu nog door mensen worden gedaan.

O'Connor moet tegelijkertijd ook niets hebben van de optimisten die denken dat ‘freelance biohacker’ of ‘space tour guide’ straks serieuze banen zullen zijn. Nee, volgens de FT-columniste zal vooral in de zorg de werkgelegenheid toenemen. Met dank aan de vergrijzing: in 2030 zullen er al 34 landen zijn waar maar liefst één op de vijf mensen 65 jaar of ouder is.

Meer personeel in de zorg

En die oudere bevolking zal leiden tot een toenemende vraag naar verplegers, therapeuten en thuiszorgers. Want O'Connor gelooft niet dat robots dergelijk werk makkelijk kunnen overnemen van mensen.

Ze wijst op de CEO van Adidas die onlangs verklaarde dat robots er nog altijd niet in slagen om schoenveters in schoenen te doen. “Hoe kunnen ze dan een kwetsbaar persoon onder de douche helpen?”

Bron • Bright.nl

Gerelateerde artikelen