Bright Business

Doorbraak voor Nederlandse robotvogel

Hans de Bruijn • 09 mei 2017 19:00 @hdb_rtl

Deze robotvogel moet andere vogels rond luchthavens verjagen. Beeld © ANP

Robird, de robotvogel van het Twentse Clear Flight Solutions, slaat eindelijk z’n vleugels uit. De namaak-roofvogel gaat op de Canadese luchthaven Edmonton helpen de overlast van vogels bij start- en landingsbanen te bestrijden. Dat is dinsdagavond op een drone-beurs in Dallas bekend gemaakt.

Edmonton is de op vier na drukste luchthaven van Canada, en in oppervlakte de grootste. Het vliegveld kampt met overlast van vooral meeuwen en ganzen die het opstijgende en landende verkeer in gevaar brengen. Nog deze maand begint de inzet van de Robird, de op een roofvogel lijkende, vliegende robot van Clear Flight Solutions.

Vogels schrikken van de nep-roofvogel en kiezen het hazenpad. Waar vogels rond startbanen nu nog vooral worden afgeschoten of gevangen en vergast, is dit een vogelvriendelijke manier om overlast te bestrijden.

Artikel gaat verder na video

'Historisch moment' voor bedenker

‘Een historisch moment’, noemt oprichter en CEO Nico Nijenhuis van Clear Flight Solutions de ondertekening van het contract met de luchthaven van Edmonton. Al een paar jaar probeert hij voet aan de grond te krijgen bij luchthavens met de Robird. Het bedrijf ontwikkelde de robotvogel sinds de oprichting eind 2012, en ze worden al ingezet bij de bestrijding van vogeloverlast op onder meer vuilstortplaatsen.

Inmiddels werken er 24 mensen bij Clear Flight Solutions, en het bedrijf is actief in 7 landen. Dat het maar niet wilde lukken om luchthavens als klant te strikken, is ook wel logisch, zegt Nijenhuis. Want op luchthavens heb je te maken met strenge regelgeving rond veiligheid. Ze zijn zeer geïnteresseerd, maar wachten liever af tot de robotvogel zich bewezen heeft op een andere luchthaven.

Interesse van Schiphol

Edmonton zet nu de eerste stap, nadat de luchthaven op een Japanse beurs in contact kwam met de Twentse startup. ‘Dit is voor ons de sprong die we al heel lang wilden maken, en die we gehoopt hadden eerder te maken. Maar ik verwacht nu een versnelling’, zegt Nijenhuis

Drie grote Amerikaanse luchthavens kijken geïnteresseerd toe, en een paar Europese, waaronder ons eigen Schiphol. Nijenhuis verwacht dan ook snel meer goed nieuws over de Robird.

Bron • RTL Z / Hans de Bruijn