We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLZ.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Bedrijven

Rabobank ziet somber toekomstperspectief voor Achmea

Erik Rezelman • 11 januari 2017 18:32 @rezel

Rabobank ziet somber toekomstperspectief voor Achmea
De verzekeraar verloor vooral veel geld vorig jaar door hagelschade Beeld © ANP

De Rabobank heeft haar 29 procent belang in Achmea afgewaardeerd van 2,5 miljard euro naar 1,8 miljard euro. De bank ziet het toekomstperspectief somber in voor de verzekeraar. Achmea zelf maakt zich minder zorgen en zegt vooral te investeren voor de toekomst.

De bank neemt 700 miljoen euro verlies op de grootste verzekeraar van Nederland, bekend van de merken Centraal Beheer, Interpolis, FBTO en Zilveren Kruis.

Verzekeringen in Nederland

We zijn het meest verzekerde volkje ter wereld en staan op nummer 2, na Zwitserland. Per gezin geven we 4.500 euro aan verzekeringen uit om ons te beschermen, vooral voor zorg. Ook exclusief zorgpremies staan we in de top 10: we betalen 2000 euro per jaar aan allerlei verzekeringen. 

Toch gaat het al langer niet goed met Achmea. Per onderdeel zijn er problemen. De grootste schadeverzekeraar van Nederland heeft al langer te maken met verliezen op bijvoorbeeld autoverzekeringen. De ellende met het slechte weer vorig jaar heeft ook een grote kostenpost opgeleverd in de tuinbouw. Door de malaise met de woekerpolissen in Nederland gaat het ook slecht met de verkoop van levensverzekeringen. DNB waarschuwt zelfs voor het voorbestaan van levensverzekeraars.

Rabobank boekt af op Achmea

Volgens woordvoerder Hendrik Jan Eijpe van de Rabobank zijn er twee redenen voor de forse afwaardering: "De prestaties van de onderneming blijven achter, al enige tijd en ten tweede: perspectief. Als het langer slecht gaat en perspectief niet goed is, dan moet je dit doen."

Elk jaar maakt de Rabobank de balans op van de waarde van Achmea. Door de slechte cijfers en dito perspectief is de Rabobank nu gekomen tot de afwaardering van 700 miljoen.

Over de actuele cijfers van Achmea kan Eijpe niets zeggen: "de eerste helft van het jaar hebben ze verlies geleden. De vraag hoe het nu gaat kan ik niet beantwoorden. Zij moeten zelf hun jaarcijfers nog presenteren."

De Rabobank is, ondanks de moeilijke omstandigheden bij Achmea, niet van plan om uit de verzekeraar te stappen. Eijpe: "We hebben daarvoor geen plannen, het is niet aan de orde om het belang af te stoten."

Achmea ziet wel perspectief

Achmea ziet het zelf niet zo slecht als de Rabobank. Woordvoerder Stefan Kloet ziet het niet zo somber. "We zijn al een aantal jaren bezig met veranderingen om in te spelen om de veranderende behoeften van onze klanten.  De verzekeringsmarkt wordt steeds meer online, daar anticiperen we op."

De Rabobank verkoopt de verzekeringen van Achmea en die loopt strategisch en commercieel goed, analyseert Kloet. "We werken goed samen met de Rabo en we zetten samen in op een versterking daarvan."

Over de afwaardering van de bank hebben ze bij Achmea geen mening. Kloet: "het is aan de aandeelhouder om zijn eigen waarderingen te doen. Daar hebben we geen mening over. In het algemeen is het wel zo dat de marktwaarde van Europese verzekeraars onder de boekwaarde ligt."

Op 14 maart presenteert Achmea de jaarcijfers. Kloet geeft vandaag geen outlook voor de toekomst, maar stelt wel: "we zijn verzekeraar en we afhankelijk van de schadelast. De hagelcalamiteit kwam er wel even doorheen". 

Bron • RTL Z / Erik Rezelman

Gerelateerde artikelen