Bedrijven

Bayer doet overnamebod op Monsanto

19 mei 2016 07:59

Bayer doet overnamebod op Monsanto
Beeld © Bloomberg

Farmacie- en chemieconcern Bayer heeft ongevraagd een overnamebod gedaan op Monsanto, misschien wel het meest omstreden bedrijf van de wereld.

Vorige week kwamen al geruchten naar buiten dat Bayer een overname onderzocht. Monsanto heeft een marktwaarde van 42 miljard dollar; hoe groot het bod is dat Bayer heeft gedaan, is onbekend. 

Als de twee samengaan, zou 's werelds grootste producent van landbouwchemicaliĆ«n en zaden ontstaan. Monsanto is vooral bekend van het verkopen van genetisch gemodificeerde gewassen en ontwikkelen van nieuwe gewassen, die het patenteert. Bayer werd groot met geneesmiddelen, maar is nu onder ook andere actief met bestrijdingsmiddelen.

'Deal nog niet zeker'

Monsanto laat in een reactie weten de aanbieding 'te bestuderen' en stelt dat een deal nog niet zeker is. Vorig jaar voerde Monsanto gesprekken met branchegenoot Syngenta, die strandden. Syngenta werd vervolgens overgenomen door ChemChina.

Het aandeel van Bayer zakte op de beurs in Frankfurt flink, met ruim 6 procent. Beleggers vrezen dat een grote aankoop negatief zal zijn voor de kredietbeoordeling van het bedrijf. Ook moeten er voor de financiering mogelijk extra aandelen uitgegeven worden, wat niet goed is voor de zittende aandeelhouders.

Bron • RTL Z

Gerelateerde artikelen