Business

Wijn bij het eten? Neem eens een kop thee

Frederique Dormaar • 06 augustus 2017 10:16 @dormaar

Beeld © Getty Images

Thee is de nieuwe wijn, restaurants kiezen er steeds vaker voor om een passende thee te serveren bij hun gerechten. "Wij hebben een witte thee die in combinatie met coquilles voor een ware smaakexplosie zorgt."

Thee heeft volgens kenners een smaakversterkend effect, net als wijn. Door de juiste thee te serveren, komen gerechten beter tot uiting.

Groene appeltjes of kaneel

"Het hangt veelal af van de aroma's die in de thee zitten," zegt theesommelier Mariëlla Erkens. Ze geeft trainingen op het gebied van thee en is gespecialiseerd in tea & food pairing, oftewel de juiste thee bij het juiste gerecht zoeken.

Erkens: "Je let op smaak, bijvoorbeeld is de thee zoet of eerder zuur en niet te bitter? En de aroma's zijn dus belangrijk, want net als bij wijn kun je rode bessen proeven of grapefruit, groene appeltjes of kaneel. Ook het mondgevoel speelt een rol. Die kan droog zijn of juist vol en rond. Dun of prikkelend."

Tekst loopt door onder de video

 

Marokkaanse gerechten

Restaurant Mauresque in Amsterdam heeft helemaal geen wijn op de kaart staan. Maar wie hier het chef's menu bestelt, kan wel kiezen voor een speciaal theearrangement.

"Wij hebben een Marokkaanse keuken en van oorsprong wordt er thee gedronken bij Marokkaanse gerechten", legt chefkok Jalil Bekkour uit. "Sinds zeven maanden bieden we een speciaal theearrangement aan bij het chef's menu en driekwart van onze gasten kiest daarvoor." En er zijn meer restaurants die passende theeën schenken bij hun gerechten.

Restaurants waar ze passende thee serveren:

  • Valuas, Sint Urbanusweg 11 Venlo
  • HanTing, Prinsestraat 33 Den Haag
  • Mauresque, Van der Palmkade 16 Amsterdam
  • Oceania, Scheldestraat 77 Amsterdam

"Gisteren heb ik nog een pu-erh geserveerd bij een stoofpotje. Dat is een gefermenteerde thee uit 2007. Die heeft zoveel tannine en aroma dat je hem bijna niet los kunt drinken. Maar bij wild, paddenstoelen of lam geeft pu-erh juist een extra dimensie aan het gerecht", vertelt Bekkour.

Thee in een wijnglas

Voor de smaak is ook het soort water van belang. "Wie geen goed water gebruikt, gooit zijn aroma's weg," verzekert Erkens ons. Het water moet zacht zijn en ph-neutraal. "Wij serveren onze culinaire thee altijd in Spa blauw. Niet om decadent te doen, maar omdat het water uit de kraan te hard is", vult Bekkour aan.

Natuurlijk speelt de presentatie een belangrijke rol. "Je kunt thee heel goed in een wijnglas serveren. Dat ziet er feestelijk uit en de aroma's blijven beter hangen", legt Erkens uit.

Klotsbuik

Hoewel er veel parallellen zijn tussen wijn en thee, is er ook een groot verschil: in wijn zit alcohol.

Uit cijfers van STAP blijkt dat we gestaag minder alcohol drinken. Erkens denkt dat het stijgende aantal niet-drinkers eraan bijdraagt dat er meer interesse is voor culinaire thee. "Niet-drinkers krijgen nu vaak water of cola voorgeschoteld in een restaurant. Die voegen niets toe. Je krijgt er alleen maar een klotsbuik van."

Timing en grammetjes

Waarom stappen alle restaurants niet over op culinaire thee? "Deze ontwikkeling staat nog in de kinderschoenen," zegt Erkens. Het kost geld en tijd om je in thee te verdiepen. Bekkour herkent dat: "Het duurt even voordat je de service door hebt. De timing en al die grammetjes... Een fles opentrekken is natuurlijk makkelijker. Maar als je het eenmaal doorhebt zijn de mogelijkheden eindeloos en de marges op thee zijn hoger dan op wijn."

Bron • RTl Z / Frederique Dormaar