Business

De zin en onzin van mindmapping

Saskia van Huijgevoort • 07 oktober 2015 13:43 @Saskia_vanH

Beeld © anp

Mindmapping: één simpele zoekopdracht op Google levert tientallen bureaus en websites op, die hun enthousiasme niet onder stoelen of banken steken. Sommige mensen zweren erbij. Maar hoe zinnig is het eigenlijk?

Mindmapping is het maken van een diagram over een centraal thema. De techniek wordt vooral gebruikt om complexe zaken op een rijtje te krijgen, of dat nu gaat over ideeën, scenario's of studiemateriaal. Mindmapping blijkt vooral belangrijk om alle informatie voor de geest te kunnen halen, blijkt uit het vaak geciteerde onderzoek 'The efficacy of the ‘mind map' study technique'. Dat kan prettig zijn met complexe projecten.

Ingewikkelde informatie ordenen helpt. Een overload wordt niet voor niets wel eens 'data smog' genoemd. Daarbij is het belangrijk dat je ervaring opdoet in het systeem, blijkt ook uit dit onderzoek over hoe studenten het beste kunnen studeren. Dat voorkomt dat je nachtenlang wakker ligt om te bedenken hoe je alles weer op een rijtje moet krijgen.

Informatie managen
Of mindmapping daarvoor de beste methode is, is niet helemaal duidelijk. Wetenschappers concluderen in 'The efficacy of the 'mind map' study technique' dat het eigenlijk niet heel veel uitmaakt hoe je die informatie sorteert. De onderzoekers deelden geneeskundestudenten op in twee groepen, waarna ze een artikel uit hun hoofd moesten leren. De mindmappinggroep bleek een week na het experiment meer te onthouden dan de anderen. Helaas bleken ze tijdens het onderzoek ook een stuk meer gemotiveerd te zijn, waardoor de resultaten misschien vertroebeld is geraakt.

Wanneer de motivatie tussen de beide groepen gelijk getrokken zou worden, blijkt dat de mindmappingtechniek niet succesvoller is dan andere manieren. Dat wordt ook bevestigd door een aantal andere onderzoeken. Gelukkig voor al die coaching bureaus zijn er ook een aantal onderzoeken die het tegendeel bewijzen

Apps
Wel of niet mindmappen? Het lijkt erop dat het gewoon een kwestie van smaak is. Toch eens proberen? Met Mindomo kan je de brainstorms delen met collega's. Datzelfde geldt voor Mindnode. Appwereld is erg positief over iThoughts