Business

V&D: de opkomst en de ondergang

Mathijs Smit • 31 januari 2015 16:42 @Mathijs__Smit

Beeld © ANP

Winkelketen V&D zit diep in de financiële problemen, maar kent een rijk verleden. RTL Nieuws zet 'The rise and fall' van de door Willem Vroom en Anton Dreesmann opgerichte winkelketen op een rij.

1887: Winkeliers Willem Vroom en Anton Dreesmann gaan samenwerken. In de Amsterdamse Weesperstraat openen zij hun eerste gezamenlijke stoffen- en kledingwinkel. Daarna breiden zij het bedrijf gestaag uit, door (aangetrouwde) familieleden in andere steden nieuwe vestigingen te laten openen.

1912: V&D bestaat 25 jaar. Het bedrijf telt inmiddels 15 dochterbedrijven met 34 winkels door heel Nederland. Dit jaar opent de hoofdwinkel in de Amsterdamse Kalverstraat, die zich ook richt op woninginrichting.

Thumbnail

Vroom & Dreesmann in 1936, Damstraat/Oude Zijdsvoorburgwal Amsterdam tijdens de halfjaarlijkse uitverkoop

1937: V&D bestaat 50 jaar. Het familiebedrijf bezit inmiddels 50 winkels in 30 steden. Veel vestigingen zijn sterk gegroeid en volwaardig warenhuizen geworden. De eenvoudig levende oprichters Willem en Anton zijn overleden en de tweede en derde generatie heeft de leiding overgenomen.

Na 1945: V&D blijft doorgroeien. Bij veel dochterbedrijven hebben de (aangetrouwde) families nog een flinke vinger in de pap. Maar door centralisatie en onderlinge fusies wordt die macht steeds verder teruggebracht.

Thumbnail

Vroom & Dreesmann in Amstelveen, 1968

1973: Fusie van de verschillende bedrijfsonderdelen tot één ongedeeld concern. Daarmee is de invloed van alle families fors teruggedrongen. Kleinzonen Anton Dreesmann (1923-2000) en Rudolf Vroom krijgen de leiding in handen. In 1974 boekt V&D een nettowinst van 19 miljoen op een omzet van 2,3 miljard gulden.

1973-1982:  Na de fusie expandeert V&D onwaarschijnlijk snel, en in alle mogelijke richtingen. Zo groeit het bedrijf uit tot een conglomeraat. Begin jaren tachtig telt het concern ook kledingwinkels (als Kreymborg, Hunkemöller, Claudia Sträter en Perry Sport), juweliers (als Siebel), elektronicaketens (als Kijkshop en Dixons), supermarkten (Edah en Konmar), schoonmaakbedrijven (als Cemsto), uitzendbureaus (als Vedior en Dactylo), de bungalowparken Vendorama en een bank (Staal Bankiers). Het familiebedrijf bezit ook forse aandelenpakketten in KBB (Bijenkorf en Hema) en Peek & Cloppenburg en het heeft substantiële belangen in de VS, Engeland, Japan en Brazilië.

1982: Om recht te doen aan de verbreding doopt het familiebedrijf de naam om in Vendex International. Met het aftreden van Rudolf Vroom krijgt Anton Dreesmann het roer helemaal in handen. De omzet van Vendex is in 1985 gestegen tot 15 miljard gulden. De nettowinst bedraagt dat jaar 265 miljoen gulden.

1987: Vendex bestaat honderd jaar en beleeft zijn hoogtepunt. Daarna keldert de winst en moet de lappendeken drastisch worden geherstructureerd. Dat kan, dankzij de verkoop van het tafelzilver waaronder de Amerikaanse deelnemingen. Anton Dreesmann neemt in 1988 afscheid.

1990: De leiding van Vendex komt in handen van Jan-Michiel Hessels. De aandelen blijven in handen van de verschillende familietakken.

1996: Beursgang. Vendex neemt afscheid van de status familiebedrijf. Daarna splitst Hessels het conglomeraat in drie delen. In 1997 krijgt uitzenddivisie Vedior een eigen beursnotering. De supermarkt-divisie fuseert in 1998 met De Boer/Unigro tot Laurus. Kleinere activiteiten worden verkocht en in 1999 fuseert Vendex, dat dan nog bestaat uit V&D en een trits Nederlandse winkelketens, met KBB (Bijenkorf, Hema, Praxis). Daarmee is de gediversifieerde en wereldwijde creatie van Anton Dreesmann getransformeerd in een gefocuste ​retailgigant. Vendex-KBB boekt dat jaar een omzet van 4,4 miljard euro, en 145 miljoen nettowinst. Ed Hamming wordt in 2000 bestuursvoorzitter.

2002: Vendex-KBB weet niet te overtuigen. De retailgigant verkoopt Hans Anders, Scapino, Kijkshop, Siebel, Perry Sport en Prenatal aan investeringsmaatschappij CVC. De zes ketens zijn goed voor duizend winkels, een omzet van ruim 700 miljoen euro en 8000 werknemers.

2004: Acht jaar na de beursgang haalt de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR Vendex-KBB weer van de beurs. Dan begint de grote uitverkoop pas echt. Eind 2005 wordt het vastgoed verkocht aan een consortium onder leiding van IEF. In 2007 verkoopt Vendex-KBB (dan inmiddels omgedoopt in Maxeda) Hema aan Lion Capital. In 2010 gaat de Bijenkorf naar Selfridges en V&D naar Sun Capital. Inmiddels resteren alleen de doe-het-zelf winkels nog.

2010: Overname door Sun Capital. Onder de nieuwe eigenaar daalt de omzet van V&D en wordt geen enkel jaar winst geboekt. In 2013 maakt V&D een nettoverlies van 42 miljoen euro op een omzet van 619 miljoen euro.

2014: De banken draaien de kredietkranen langzaam dicht, als gevolg van aanhoudend tegenvallende resultaten. In januari 2015 zegt Sun Capital alleen opnieuw geld te willen investeren als ook werknemers, huisbazen, leveranciers en banken financiële offers doen. Afgelopen week bleek dat zij daartoe niet meteen bereid zijn. Het einde van V&D komt in zicht.

Bron • RTL Nieuws / Mathijs Smit