Business

De thuiszorg overleeft alleen met goedkope tijdelijke krachten

Erik Rezelman • 27 november 2015 15:45 @rezel

Beeld ©

Thuiszorgorganisaties kunnen alleen overleven als ze werken met tijdelijke goedkope krachten. Ze zijn nu vaak meer geld kwijt aan loonkosten, dan ze betaald krijgen van de (gemeentelijke) opdrachtgevers.

Vandaag heeft het grootste thuiszorgbedrijf van Nederland, TSN Thuiszorg, uitstel van betaling aangevraagd voor een onderdeel waar 12.000 mensen werken. De thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen staat op het spel. Maar de Nederlandse thuiszorg is bang dat het daar niet bij blijft. Volgens branchevereniging BTN staat veel bedrijven het water aan de lippen. "Als de grote bedrijven het niet redden, hoe moeten de kleintjes dat dan doen?''

Gemeenten betalen te weinig
TSN-directeur Zion Jongstra verklaarde op een persconferentie dat zijn bedrijf 10 miljoen euro per jaar verlies lijdt. Dat komt doordat gemeenten te weinig willen betalen voor de zorg. De enige manier waarop zijn bedrijf goedkoper kan werken, is tijdelijke medewerkers, zzp'ers en jongeren inhuren. Die kunnen na twee jaar worden vervangen door andere goedkope krachten. "Dat is de standaard in de thuiszorg, want dat is het goedkoopst. Maar de vraag is of dat goed is voor cliënten en medewerkers'', zei Jongstra.

Ouderenbond ANBO is het met Jongstra eens. Gemeenten knijpen de uurprijzen af, vindt de organisatie, die wil dat er een minimumtarief voor de thuiszorg komt.

'Niet vol te houden'
TSN Thuiszorg wilde eerder dit jaar de lonen verlagen van de 4300 thuiszorgers die werken in vaste dienst. Hun totale loonkosten liggen op 27 euro per uur, maar gemeenten betalen er ongeveer 21 euro voor. De rechtbank floot TSN terug na een klacht van vakbond FNV. Jongstra: "We kunnen het niet volhouden om hier weer 6 euro per uur op toe te leggen.''

Als failliete thuiszorgorganisaties worden overgenomen door een collega/concurrent, dan komen de problemen een jaar later vaak weer terug. Dat komt volgens Actiz, de organisatie van de zorgondernemers, doordat de tarieven geen bodem kennen. De cao-lonen zouden die bodem moeten vormen, zegt Actiz.

Bron • RTL Z / Erik Rezelman