Business

Amerikaanse interesse in zonnefietspad SolaRoad

Rikke van Geest • 22 september 2015 15:06 @RikkeVG

Beeld © ANP

In Krommenie ligt een fietspad waarvan een rijbaan is voorzien van zonnecellen. De pilot, die vorig jaar november startte, blijkt succesvoller dan verwacht en kan zelfs op Amerikaanse belangstelling rekenen.

SolaRoad is een project van onder meer TNO en de provincie Noord-Holland. De provincie heeft een samenwerkingsovereenkomst met de Amerikaanse staat Californië onder andere op het gebied van energie uit innovatieve infrastructuur. "We zijn volop in gesprek", zo vertelt woordvoerder Sten de Wit tegen Toekomstmakers.

"In Amerika heeft fietsen een andere status dan in Nederland, maar we kunnen het concept ook op andere typen wegen uitrollen. Onderdeel van de verkenning is om te kijken waar we aan de slag kunnen gaan."

Stroom

De doelstelling van de pilot in Krommenie was om over een traject van circa 100 meter genoeg stroom op te wekken voor drie huishoudens. Het traject is momenteel nog maar 70 meter lang, maar de teller staat al iets boven de 9000 kWh.

"Een gemiddeld huishouden verbruikt 3500 kWh per jaar, dus we kunnen nu net geen drie huishoudens van stroom voorzien", aldus De Wit. Dat doel wordt waarschijnlijk ruimschoots gehaald als er in de eerste helft van volgend jaar een stuk van 20 meter bijkomt.

Problemen

Afgelopen winter kwam een deel van de coating los. "De toplaag bleek niet goed genoeg. We hebben enkele verbeteringen doorgevoerd en getest in het lab. Dit najaar gaan we een deel van de coating vervangen om de verbeterde versie te beproeven."

"Een deel van de weg zal onaangetast blijven om de langetermijneffecten te bekijken. Ook laten we enkele reparaties met rust om te kijken hoe die zich houden."

De Wit maakt zich niet druk over de problemen die vorige winter aan het licht kwamen. “Kinderziektes horen erbij. Het is juist de bedoeling om die te ontdekken en te herstellen. De positieve resultaten geven ons veel vertrouwen in de toekomst van het project.”

SolaRoad maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100. Op 30 oktober wordt de lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties gepresenteerd.

Bron • RTL Z Toekomstmakers