Business

Postbodes worden omgeschoold tot waardetransporteur

Karin Husslage • 20 augustus 2015 07:01 @karinhusslage

Postbezorging is steeds minder een fulltimebaan. De bijna drieduizend die er nu zijn, moeten in de komende jaren aan extra werk worden geholpen. Ze blijken uitermate geschikt als… waardetransporteur.

“Het is wennen, een hele omschakeling”, vertelt oud-postbode Rob Kleijn, die nu één van de veertien is die waardetransporteur zijn geworden voor het bedrijf RCCS. "Nu kom ik bij klanten echt waarde ophalen; daar kwam ik alleen maar brieven brengen."

Het werk als waardetransporteur vereist specifieke eigenschappen, en die hebben postbodes. “We willen iemand die klantvriendelijk is, snel kan werken en er tiptop uitziet“, vertelt Fred Rensenbrink, directeur van RCCS. De binnengehaalde postbodes moeten nog wel een vakdiploma halen, psychologische tests ondergaan en slagen voor een rijtest, voor ze aan de slag kunnen.

Financiering door PostNL
Medewerkers van PostNL kunnen zich vrijwillig aanmelden voor de omscholing, waarvoor door RCCS een overeenkomst sloot met ROC Zadkine. In een versnelde vakopleiding Particulier Beveiliger van een half jaar volgen de postbodes een dag per week theoriescholing bij RCCS en worden ze vier dagen per week in de praktijk opgeleid. Tijdens de opleiding blijven ze in dienst bij PostNL. Die financiert de omscholing ook, zoals in het sociaal plan werd afgesproken.

De verwachting is fdat zo’n 240 postbodes de overstap naar waardetransporteur maken.

Bron • RTL Z