Business

Wat is de toekomst van de bank?

Saskia van Huijgevoort • 03 november 2015 22:42 @Saskia_vanH

Beeld © ANP

Het regent ontslagen in de financiële sector. Banken hebben het moeilijk en tegelijkertijd azen nieuwe start-ups op een deel van de markt. Wat is de toekomst van de bank?

De crisis in de bankensector is nog niet voorbij, vertelt financieel journalist Eric Smit in Z Today. "Tussen 2005 en 2013 verloren 31.000 mensen hun baan. De verwachting is, dat de ellende nog wel even doorgaat, want tot 2019 verdwijnen er nog eens 16.000 banen."

De technerd wordt steeds belangrijker, zowel binnen als buiten de bank, vertelt Frederieke Hegger​, RTL Z-redacteur en schrijver van het boek 'De Geldrevolutie'​. Uit onderzoek blijkt dat 40 procent van de jonge bankiers denkt dat innovatieve startups het businessmodel van banken onder druk zullen zetten. "Je ziet dat allerlei basisdiensten van banken overgenomen gaan worden door andere bedrijven", vult Smit aan.

Voorbeelden
"Techondernemers zijn de financiële sector aan het bestormen. Zo startte Jack Dorsey, ook mede-oprichter van Twitter, het betaalplatform Square. Inmiddels is het 6 miljard dollar waard en gaat het binnenkort naar de beurs", vertelt Hegger. 

Een zware kluif voor banken, want die zitten nog met ouderwetse software in hun maag. "Grote banken hebben een probleem: de erfenis van verouderde software. Dat betekent dus eigenlijk dat je met je voeten in beton bent gegoten. De kleine bedrijfjes vliegen daaromheen en kunnen gemakkelijker oplossingen bedenken", zegt Smit. "Ik vind het ook een hele hoopvolle gedachte: innovaties gaan uiteindelijk vreten aan die grote banken en lossen daardoor uiteindelijk het probleem op."

Bron • RTL Z