Business

Carrière-advies van een internetgrootheid: 'Wees assertief'

Saskia van Huijgevoort • 07 oktober 2015 19:58 @Saskia_vanH

Beeld © Erik Huizer

RTL Z legt iedere week de carrière van een opvallende Nederlander onder de loep. Deze week: Erik Huizer, technisch directeur bij SURFnet. Hij stond aan de wieg van het internet en versimpelde het gebruik van e-mail, waardoor het wereldwijd doorbrak als succes.

We hebben dus eigenlijk een hele hoop aan Huizer te danken en daarom staat hij niet voor niets tussen andere internetgrootheden in de Internet Hall of Fame. Daar krijgt hij gezelschap van bijvoorbeeld grootheden als de grondleggers van het moderne internet en de uitvinder van Linux.

Zijn eerste baan als gepromoveerde natuurkundige in de ICT begon helemaal niet zo spetterend, maar met het testen van printers tijdens zijn vervangende dienstplicht. Tijdens zijn promotie had hij al de nodige ervaring had opgedaan met computers en zelfs gesnuffeld aan internet technologie, terwijl het Internet toen nog niet echt bestond.

Pionierswerk
"Mijn familie had een staalconstructiebedrijf. Ik wilde eigenlijk heel graag iets met computers studeren, maar dat bestond toen nog niet. Daarom ben ik maar metaalkunde gaan doen, al wist ik toen al dat ik niet verder wilde in het familiebedrijf", vertelt hij. De familie ging elke zondag naar opa, de hoofddirecteur van het bedrijf. Alhoewel het een gezellig bezoek zou moeten zijn, werd er elke week een directieoverleg gevoerd met zijn vader en oom waar Erik verplicht bij moesten zitten. Dat vond hij niks.

Alhoewel zijn professor 'helemaal niets met computers had', knoopte hij tijdens zijn promotie in de vastestoffysica bij de TU Delft twee computers aan elkaar. Dat klinkt simpel, maar was een hele uitdaging omdat er nog geen harde schijven bestonden. De data van de ene computer moest direct doorgegeven moest worden aan de andere. "Toen ik daar een protocol voor moest maken, stuitte ik op die van het Internet. Dat werkte prima, nog steeds trouwens."

Implementatie internet
Later moest hij in dienst, maar dat weigerde hij. "Daarom moest ik 18 maanden vervangende dienstplicht doen bij een overheidsorganisatie. In die tijd was er een enorme behoefte aan mensen die ervaring hadden met ICT. Ik moest tegen een soldatenloon werken, dus ik had de werkgevers voor het uitkiezen."

Hij kwam terecht bij Rijkswaterstaat, bij de dienst informatieverwerking. "Ehm, ja… en dan moet je een beetje assertief zijn. Ik werd binnengehaald door zo’n ‘chefje’ – met alle respect – en moest printers testen." Dus schreef hij een paar programma's om dat werk voor hem te doen en al snel had hij de tijd om zelf een rapport over desktoppublishing, het bewerken en opmaken van documenten, te schrijven. "Dat heb ik op het bureau van de chef van mijn chef gelegd en een paar dagen later was ik projectleider over dit onderwerp."

'Praat met de baas van je baas'
Zorg ervoor dat je assertief bent en aan de chef van je chef laat weten hoe goed je bent. En het is ook zeker niet verkeerd als je carrière je hobby is, tipt Huizer. “Passie helpt je om verder te komen.”

En verder kwam hij. Rijkswaterstaat had een netwerk nodig o.a. voor de Matrixborden boven de weg. "Ik zei: daar moet je de internetstandaarden voor gebruiken. Mijn chef zei: "Oh ja, ga daar maar alleen aan werken". Er was ondertussen al een andere afdeling bezig met dit probleem en zij wilde de standaarden van de toenmalige PTT implementeren. Mijn voordeel was dat ik met open software kon werken en met niemand hoefde te overleggen. Op het eind van het jaar werkte mijn test wél en die van hen niet."

Passie voor het vak
Tegelijkertijd werd SURFnet opgericht, een organisatie die het internet-computernetwerk van universiteiten, hogescholen en wetenschappelijke instellingen met elkaar laat communiceren. "Ze hadden toen ongelofelijk veel vacatures en de leukste leek me die van netwerk ontwikkelaar. Daar solliciteerde ik op, maar ik werd afgewezen. Wel mocht ik langskomen voor de baan als netwerkadviseur. Na het gesprek kreeg ik de baan als ontwikkelaar alsnog omdat ik zo gepassioneerd was."

Passie in je carrière is belangrijk, zegt hij. "Ik heb daar nooit echt over nagedacht tot een medewerker tegen me zei dat ze miste wat ik had: bevlogenheid. Het is moeilijk om te zeggen of mijn carrière daar ook uit voortkomt, want het zat niet altijd mee. Het helpt ook om je uit te spreken, nooit met iets genoegen te nemen."

'Switchen van baan is goed'
Hij verliet SURFnet na vijf jaar. Omdat hij graag de baan van zijn mentor en baas wilde, maar zich realiseerde dat die post van technisch directeur voorlopig bezet zou blijven. Daarnaast realiseerde hij zich dat hij eigenlijk ook meer ervaring op moest doen om de positie over te kunnen nemen.

Hij stapte over naar de directie van het NOB, dat uitzendingen voor tv- en radioprogramma’s verzorgt. Na acht jaar vertrok hij over naar TNO, waar hij als wetenschappelijk directeur en later algemeen directeur leerde om een organisatie te bestuderen en strategisch te denken. "Daardoor heb ik later veel raden van bestuur en commissariaten kunnen doen."

Droombaan
Sinds 2012 zit hij op de stoel waar hij al zo lang van droomde: die van zijn oude baas bij SURFnet. Als hij terugblikt op zijn loopbaan, was hij na zijn promotie voor zichzelf begonnen. "Dan heb je alle vrijheid, maar dat lukt eigenlijk alleen in je beginjaren, voordat je kinderen en een hypotheek krijgt. Het slechtste wat je kan doen is heel lang bij één werkgever blijven zitten. Weggaan is minder eng dan dat het lijkt. Als je af en toe wisselt, heb je meer mogelijkheden om weer omhoog te gaan."