Business

Heineken leent 800 miljoen euro en betaalt nog maar 1 procent rente

Erik Rezelman • 20 april 2016 18:34 @rezel

In Nederland is Charlene de Carvalho-Heineken, erfgename en directeur van Heineken Holding de rijkste miljardair Beeld © ANP

Bierbrouwer Heineken profiteert optimaal van de huidige lage rente in Europa.

De bierbrouwer heeft vandaag voor 800 miljoen euro aan tienjarige obligaties geplaatst. In één dag was het geld binnen. De rente op de obligaties bedraagt slechts 1 procent per jaar. De brouwer gebruikt het geld tot 2026 voor algemene bedrijfsdoeleinden. 

Geld over
In Europa is er momenteel extreem veel aanbod van geld tegen lage rente. Eerder deze maand leende AkzoNobel meer dan een half miljard euro voor 1,1 procent. Door extreem ruim monetair beleid van de Europese Centrale Bank is de rente in Europa extreem laag. De ECB heeft zelf de rente die ze aan banken vraagt op 0 procent gezet.

Beleggers die hun geld kwijt willen aan een nog zekerder alternatief, namelijk de Nederlandse staat, krijgen overigens nog minder rente betaald. De Nederlandse overheid geeft momenteel 0,25 procent rente voor de komende 10 jaar.

Heineken is een veilige plek voor vermogens, het concern is in meerderheid in stabiele handen van de familie Heineken. Het concern maakte vandaag meevallende verkoopcijfers bekend. De verkoop van bier trekt flink aan. De 800 miljoen euro komt uit heel de wereld. Vooral de banken Barclays (Groot-Brittannië), Santander (Spanje), Citi (Amerika) en Société Générale (Frankrijk) hebben het geld opgehaald. Vanuit Nederland speelden ABN en Rabobank een kleine rol mee.