Business

Textielbranche belooft: einde aan misstanden bij kledingproductie

09 maart 2016 06:10

Beeld © ANP

Het moet afgelopen zijn met de misstanden in de kledingindustrie in derdewereldlanden. Drie Nederlandse brancheorganisaties in de textielsector beloven zich hiervoor in te zetten.

Het is voor het eerst dat brancheverenigingen in Nederland zo'n afspraak maken met overheid, vakbonden en hulporganisaties.

Arbeidsomstandigheden
Er zijn veel misstanden bij de productie van kleding in derdewereldlanden. De werknemers werken voor lage lonen en onder slechte arbeidsomstandigheden. Bovendien is er vaak sprake van kinderarbeid. 

Met het instorten van Rana Plaza, een groot complex met textielbedrijven in Bangladesh, werd drie jaar geleden pijnlijk duidelijk dat veel kleding onder erbarmelijke omstandigheden wordt gemaakt. Meer dan 1000 mensen kwamen daarbij om. 

Thumbnail

Het instorten van deze fabriek in Bangladesh zette het onderwerp in Nederland op de kaart (Foto: AFP)

1000 doden 
Volgens minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was het voor veel mensen in Nederland de eerste keer dat ze geconfronteerd werden met dergelijke misstanden. "Nederlandse bedrijven hebben vrijwel direct maatregelen genomen om de situatie te verbeteren", zegt zij.

Dat heeft geleid tot het akkoord dat overheid, vakbonden, hulporganisaties en brancheverenigingen VGT, Modint en Inretail hebben gesloten. Volgende stap is dat kledingbedrijven het akkoord ondertekenen en er zeker van zijn dat de producten die ze verkopen, op fatsoenlijke wijze zijn gemaakt. Daarbij gaat het naast arbeidsomstandigheden ook om aandacht voor het milieu. 

'Lastig proces'
Dat is volgens Ploumen best lastig. "Je moet het hele proces nalopen, van katoenproductie tot het maken van de kleding. Dat is ingewikkeld, zeker voor kleine bedrijven”. Als er iets mis is, moet je ingrijpen."

Het is de bedoeling dat ook andere branches, zoals bijvoorbeeld de ICT en de financiële sector, soortgelijke overeenkomsten sluiten. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws