Business

Ook megaverliezen plagen rolstoelleverancier Welzorg

Mathijs Smit • 14 februari 2017 13:00 @Mathijs__Smit

Een kiezer brengt haar stem uit voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Beeld © ANP

Rolstoelleverancier Welzorg, die in opspraak is geraakt door tekortschietende dienstverlening aan kwetsbare klanten, boekt al jaren megaverliezen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Volgens het bedrijf is het voortbestaan niet in gevaar.

Welzorg is de op een-na-grootste leverancier van hulpmiddelen aan gehandicapten en ouderen in Nederland. Het bedrijf levert naar eigen zeggen aan ruim 100.000 klanten in meer dan 200 gemeenten door heel Nederland. Sinds 2010 is Welzorg in handen van auto-importeur Louwman Groep, vooral bekend van Toyota.

Ernstige leveringsproblemen

Vorig jaar kwam de dienstverlening aan klanten die van Welzorg afhankelijk zijn voor hun rolstoel of scootmobiel in de knel, als gevolg van tegenvallers bij een reorganisatie. Het bedrijf is slecht bereikbaar, en kampt met ernstige leveringsproblemen.

Klanten wachten soms al maanden op een nieuwe rolstoel of ander hulpmiddel, of op de reparatie ervan. Volgens het bedrijf zijn er op dit moment nog vier- tot vijfhonderd klachten in behandeling.

Miljoenenverliezen

Uit de jaarstukken blijkt dat Welzorg ook financieel in de problemen zit. Het bedrijf heeft de omzet afgelopen jaren met ruim een kwart zien dalen, van 160 miljoen euro in 2010 tot 116 miljoen euro in 2015.

De onderneming blijkt bovendien al jaren grote verliezen te lijden. In 2013 bedroeg het verlies 8,6 miljoen, een jaar later was dat 9,4 miljoen euro. In 2015 maakte Welzorg een recordverlies, van 12,7 miljoen euro.

Langetermijn visie

Directiesecretaris Michael van Nieuwkasteele erkent dat het bedrijf afgelopen jaren grote verliezen heeft gemaakt. "Wij zijn onze reorganisatie in 2015 begonnen om de dienstverlening te verbeteren, tegen lagere kosten."

Volgens Van Nieuwkasteele heeft Welzorg in 2016 ook met verlies gedraaid, mede door de reorganisatie. Toch verwacht hij niet dat eigenaar Louwman de stekker uit het bedrijf wil trekken. "Louwman Groep is een familiebedrijf met een langetermijnvisie. Zij heeft afgelopen jaren juist geïnvesteerd in Welzorg omdat zij gelooft in deze sector. Als dat niet zo was, hadden we hier nu niet gezeten."

Quote 500

Louwman Groep werd in de jaren zestig opgericht door Evert Louwman, en is groot geworden met de import van auto’s uit Japan. Sinds een aantal jaar verkoopt het bedrijf ook luxe merken als Maserati, Bentley en Rolls-Royce. Evert Louwman staat met een geschat vermogen van 950 miljoen euro op de 19e plaats van de Quote 500.

Louwman Groep laat in een schriftelijke verklaring weten voor de lange termijn aandeelhouder van Welzorg te zijn geworden, en volledig achter de strategie van de directie te staan. "Op dit moment bevindt Welzorg zich in de afrondende fase [van een ingrijpende reorganisatie, red], waardoor klanten helaas nog  problemen in de dienstverlening kunnen ondervinden. Wij realiseren ons terdege dat het vertrouwen en het geduld van de klanten zwaar op de proef wordt gesteld, hetgeen wij uiteraard zeer betreuren."

Hoe lang het familiebedrijf de verliezen van dochterbedrijf Welzorg nog wil aanzuiveren en of er afspraken zijn over de termijn waarop het bedrijf winst moet gaan maken, zegt Louwman Groep niet.

Bron • RTL Nieuws / Mathijs Smit