Business

Schiphol wil de beste van Europa worden

Saskia van Huijgevoort • 28 augustus 2015 15:32 @Saskia_vanH

De eerste reizigers die tijdens de opening in juni gebruik maakten van een van de vijf nieuwe centrale controlepunten. Beeld © anp

Schiphol blijft verder investeren om de huidige positie als vijfde luchthaven van Europa te behouden, blijkt uit de half jaarcijfers. "We kunnen niet meer de grootste zijn, maar we investeren nu veel om wel de beste te worden", zegt woordvoerder Lukas Burgering tegen RTL Z.

De omzet van het vliegveld steeg in de eerste jaarhelft met 1,1 procent naar 684 miljoen euro. Die goede financiële resultaten stellen Schiphol in staat om te blijven investeren, zegt bestuursvoorzitter Jos Nijhuis. Dat is volgens de topman nodig om de huidige positie als vijfde luchthaven van Europa (na Londen, Parijs, Frankfurt en Istanbul) te kunnen behouden.

Het Amsterdamse vliegveld wordt tegenwoordig voorbij gestreefd door de stevige concurrentie. Istanbul bijvoorbeeld, waar Turkish Airlines op vliegt, kaapt veel klanten weg. “In 2022 verwachten we 64 à 65 miljoen passagiers. Nu zijn dat er 55 miljoen. Ik realiseer me drommels goed wat de bedreiging is van Istanbul, ze hebben ons in 2014 ingehaald. Ook van Dubai. Maar wij hebben in Nederland gekozen voor selectieve groei van Schiphol, die de overlast in een bewoon gebied beperkt houdt. In Turkije hebben ze een heel ander beleid. Het heeft geen zin om megalomane plannen te verzinnen die niet bij Nederland passen”, legde Nijhuis uit in NRC in april dit jaar.

Slimme systemen
Daarom wordt enorm ingezet op slimme technologie. Zo werd deze zomer werd een nieuw systeem in gebruik genomen voor de veiligheidscontrole van reizigers. Hoewel de invoering daarvan niet zonder kinderziektes verliep, biedt de nieuwe manier van controleren volgens Nijhuis meer comfort voor passagiers.

"De grootste kunnen we niet meer worden, wél de beste”, zegt Burgering. “Daarom zetten we enorm in op een uitbreiding van het aantal rechtstreekse bestemmingen en proberen we comfort voor reizigers te verbeteren." 

Bluetooth-beacons
Wie deze zomer via Schiphol vloog, zag misschien wel dat er veel werkzaamheden verricht werden aan de plafonds in onder andere de vertrekhallen. De luchthaven plaatste afgelopen maanden zo’n 2000 bluetooth-beacons, kleine zendertjes die het bluetoothsignaal in smartphones tracken en met deze informatie bijvoorbeeld de route naar de gate kunnen weergeven. Op dit moment wordt het systeem getest, reizigers zullen ‘zeker volgend jaar’ meer over de nieuwe techniek horen.

“Er komt nog van alles aan, maar daar kan ik niet veel over vertellen. We proberen de reis zo moeiteloos mogelijk te laten verlopen. Beveiliging wordt bijvoorbeeld door veel mensen gezien als vervelend. In sommige luchthavens word je afgesnauwd en soms duurt het wachten lang. Wij proberen deze ervaring te verbeteren door zoveel mogelijk te automatiseren. Bij de Marechaussee bijvoorbeeld is het mogelijk om de paspoortcontrole via een automatische sluis te doen. Hierbij leg je het paspoort op een glazen plaatje en scant een computer of de foto overeenkomt met de persoon”, vertelt de woordvoerder.

Bron • RTL Z / Saskia van Huijgevoort