Business

'Kabinet moet aandelen Air France KLM kopen'

Karin Husslage • 13 oktober 2015 07:24 @karinhusslage

Beeld © ANP

Het kabinet moet de Nederlandse belangen in Air France KLM veiligstellen, vindt Hans de Boer van VNO-NCW. Het kan dat doen door 400 miljoen aan aandelen te verkopen, zegt hij in De Telegraaf.

"Frankrijk heeft rond de 20 procent aandelen in die holding, Nederland 0 procent. Dat vinden wij niet goed", zegt de voorzitter van de werkgeversorganisatie in de Telegraaf. "De Nederlandse positie in de holding is meer gebaseerd op afspraken en goodwill dan op eigendom."

'Probleem voor de hele economie'
Nederland zou meer betrokken moeten zijn bij grote keuzes die het bedrijf neemt, omdat het gaat om zaken die voor Nederland belangrijk zijn, vindt hij. VNO-NCW vreest dat het goede netwerk van rechtstreekse verbindingen verloren gaat door de financiële problemen van de holding, wat een probleem zou kunnen opleveren voor het Nederlandse bedrijfsleven en de hele economie. Rechtstreekse verbindingen met de wereld zorgt ervoor dat multinationals zich in Nederland vestigen, en daarvoor is het netwerk van KLM en Schiphol essentieel, aldus De Boer.

Met aandelen op zak zou Nederland meer invloed kunnen uitoefenen op belangrijke keuzes die het bedrijf neemt. Nederland moet in dit geval afwijken van de normale werkwijze en geen afstand nemen tot ondernemerschap, zoals het gebruikelijk doet, vindt De Boer.

'Rug recht houden'
Bij Air France KLM rommelt het al een hele tijd. Bij KLM worden 5000 banen geschrapt, bij Air France 2900. Bij Air France leidde dat vorige week tot hevige rellen, waarbij de topmannen van het bedrijf zelfs moesten vluchten omdat ze aangevallen werden door woedende piloten.

Minister Dijsselbloem zei vorige week tegen RTL Z dat Air France niet moet zwichten voor de druk, maar de 'rug recht moet houden' en doorgaan met bezuinigen.

 

Bron • RTL Z