Business

Drie Gezusters wil terras met twee verdiepingen: 'Wachten is op Rutte'

Suzanne Blotenburg • 11 mei 2020 15:04 @suusnl

Impressie van dubbel terras Beeld © De Drie Gezusters

Waarom een enkel terras als je er ook een van twee verdiepingen kunt bouwen? Als het aan De Drie Gezusters ligt komt er een gigaterras op de Grote Markt in Groningen. Als dat terras op 1 juni weer open mag, is er voor veel meer klanten een plekje.

Dat terras was eigenlijk een 1-aprilgrap uit 2017, maar krijgt door de coronacrisis serieuze vormen. "We zijn er hard mee bezig, ook in andere steden", zegt horecaondernemer Laurens Meyer. Hij wil geen plaatsen noemen. "Dan krijg ik ruzie met de gemeente", aldus de ondernemer.

Eén groot terras

Maar onder zijn bedrijf Meyer Beheer vallen meerdere horecabedrijven in steden zoals Utrecht, Venlo en Breda. In veel steden wordt gekeken naar manieren waarop de horeca open kan en bijvoorbeeld de terrassen kunnen uitbreiden. Zo moeten de pleinen in Amsterdam, als het aan de ondernemers ligt, één groot terras worden.

Bij De Drie Gezusters in Groningen, bestaande uit drie aaneengesloten panden, hoort een groot terras, met normaal zo'n 600 zitplaatsen. Hoeveel dat er moeten worden in de nieuwe situatie is nog niet duidelijk en hangt af van de landelijke regels die het kabinet daaraan gaat stellen.

Roltrap

In elk geval gaat het om een 'dubbeldeksterras' met grote parasols en in de tekeningen zelfs een heuse roltrap. "Het kan in een week worden gebouwd", zegt Meyer. De festivalbouwers van ons land hebben dat volgens hem zo gedaan. "En zij zijn door corona ook beschikbaar om dat te doen", aldus de ondernemer.

Op de Grote Markt is ruimte voor zo'n groot project en kan het horecabedrijf alleen werken, op andere plekken wordt volgens Meyer samengewerkt met buurondernemers om de terrassen uit te breiden. "Gemeenten staan heel welwillend tegenover alle plannen, er wordt prima samengewerkt."

Vergunning nog niet rond

Of er ook echt een vergunning komt voor al die projecten is nog niet duidelijk. "Wij wachten op de landelijke richtlijnen voordat we er zelf iets over kunnen zeggen", zegt Corien Koetsier van de gemeente Groningen. Ze verwacht later deze week meer duidelijkheid daarover. "Er is al wel overleg geweest met lokale ondernemers en Koninklijke Horeca Nederland."

Duidelijk is dat er veel kritiek is vanuit de horeca op de landelijke maatregelen, veel ondernemers hopen op meer steun. Meyer dreigde eerder zijn deuren te openen, ongeacht het beleid vanuit Den Haag. Hij noemt dat beleid ‘een farce’. "Ik ben natuurlijk blij dat ik weer kan ondernemen, maar financieel hebben we er weinig aan. Het is een zoethoudertje."

Impressie van dubbel terras Beeld © De Drie Gezusters

Hoe moet dat straks aan een tafeltje?

Hoe moet het straks op de terrassen? Mogen gezinnen bijvoorbeeld aan één tafeltje? Het kabinet denkt erover na

Gezinnen mochten bij de coronamaatregelen van de afgelopen maanden bij elkaar in de buurt blijven. Maar Rutte zei in een debat in de Tweede Kamer te overwegen een regel in te voeren dat er op terrassen 1,5 meter tussen ieder individu moet zitten. 

"Dat is waanzin", zegt Meyer. "Dan kan ik niet aan een tafel zitten met mijn vrouw, laat staan een gesprek voeren."

Stoplicht

Veiligheid is uiteraard belangrijk en volgens de ondernemer zal er rekening mee worden gehouden in de opstelling en de inzet van het personeel. Ook als er binnen mensen mogen zitten. "We gaan werken in shifts en bij toiletten kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een stoplicht", aldus Meyer.

Mocht dat gigaterras in Groningen er komen dan kan Meyer in elk geval tweederde van zijn omzet goedmaken, denkt hij. Maar dat is lang niet voor alle horecazaken haalbaar.

Bron • RTL Z