Business

Toyota: wij stoppen niet met verkoop diesels

11 november 2015 15:37

Toyota-topman Akio Toyoda presenteert het nieuwste model Prius. Beeld © AFP

Japanse autofabrikant Toyota stopt niet met de verkoop van diesels. De Duitse krant Die Welt meldde eerder vandaag dat de automaker versneld zou stoppen met de ontwikkeling van nieuwe dieselmotoren vanwege het sjoemelschandaal bij het Duitse Volkswagen. Maar volgens Toyota klopt dat verhaal niet.

Volgens de Duitse krant Die Welt luidt de Japanse auto-industrie, met Toyota voorop, het einde in van het dieseltijdperk. Behalve Toyota hebben ook Honda, Nissan en Mitsubishi al aangegeven te gaan inzetten op auto's die geen schadelijke stoffen uitstoten. Auto's met verbrandingsmotoren, zowel op diesel als op benzine, stoten schadelijke stoffen uit, zoals stikstof-oxide, CO2, roet en fijnstof. 

Toyota reageert nu op de conclusie van de Duitse krant en zegt dat er niks klopt van het verhaal. Een woordvoerder tegen RTL Z: "Toen we onze 2050 Environmental Challenge aankondigden op 14 oktober, hebben we voorspellingen laten zien van een autoverkoopmix in 2050. Een klein deel daarvan bestond uit een verbrandingsmotor, de meerderheid van de auto's rond die tijd zal bestaan uit hybride, plug-in hybride, elektrisch of brandstofcel. We hebben nooit gezegd dat we zouden stoppen met benzine- of dieselmotoren, want we geloven dat die nog steeds een functie zullen hebben in sommige toepassingen of geografische regio's."

De president van de Japanse automaker heeft eerder zelfs aangegeven dat het dieselschandaal geen reden zou mogen zijn voor Volkswagen om te vallen. "Diesel heeft zo zijn voordelen, en het zou verkeerd zijn als een schandaal zou leiden tot het einde van het gebruik ervan," zei hij tijdens een autoshow in Tokio.

Bron • RTL Z