Business

Didi boekte jarenlang megaverliezen, in drie jaar 11 miljoen

Mathijs Smit • 28 februari 2020 06:07 @Mathijs__Smit

De faillissementsverkoop bij Didi bracht nog 7,5 miljoen euro in het laatje. Beeld © Google Maps

Modehuis Didi boekte jarenlang miljoenenverliezen. In de laatste drie jaar voor het faillissement in januari leed de winkelketen opgeteld een verlies van ruim 11 miljoen euro. De verliezen werden bijgepast door eigenaar Fred Elzas.

Dat blijkt uit het gisteren verschenen eerste faillissementsverslag van curatoren Marc le Belle en Tineke Wolfswinkel, waarover Retailnews als eerste publiceerde.

Door het faillissement, begin januari, verloren 468 werknemers hun baan. "Een groot deel van hen had al een lang dienstverband met de onderneming, sommigen rond de 20, 30 jaar of langer", schrijven de curatoren.

Megaverliezen

Het verslag meldt dat Didi in 2017 een verlies van ruim 4,3 miljoen euro boekte. In 2018 stond er een verlies van bijna 2,3 miljoen onderaan de streep. En vorig jaar bedroeg het verlies ruim 4,6 miljoen.

De omzet daalde in deze periode van 47,5 miljoen euro tot 43,1 miljoen euro. In dat licht is het opmerkelijk dat directeur Yasha Elzas begin 2019 nog beweerde dat het weer de goede kant uit ging met Didi.

Eigenaar dekte verliezen

De curatoren schrijven de tegenvallende resultaten mede toe aan 'de grote vlucht van online winkelen'. De verliezen blijken jarenlang te zijn gedekt door andere bedrijven van eigenaar Fred Elzas, 'in hoop op betere tijden'.

Zo zou er jarenlang geen huur zijn gerekend voor het hoofdkantoor en distributiecentrum van Didi in Heerhugowaard, dat in handen was van het vastgoedbedrijf van de familie.

Steps en Superstar

Fred Elzas kocht het toen nog 19 winkels tellende Didi in 1984, en bouwde het modehuis uit tot ruim honderd vestigingen.  Daarnaast bezat hij ook de winkelketens Forecast, Steps en Superstar en een grote vastgoedportefeuille.

In 2010 staakte de ondernemersfamilie Forecast. Ook van de ketens Steps en Superstar, die in 2014 werden verkocht aan het Belgische modeconglomeraat FNG, is inmiddels weinig meer over.

Miljoenenopbrengst uitverkoop

Toen eind vorig jaar bleek dat de betere tijden bij Didi uitbleven en de resultaten opnieuw zwaar tegenvielen, besloot de familie Elzas de stekker uit de keten te trekken. Omdat er geen kandidaten waren die Didi serieus en langdurig wilden voortzetten, bleek een doorstart niet haalbaar.

Destijds zei curator Marc le Belle te verwachten dat een eigen uitverkoop in de 81 winkels méér voor de failliete boedel zou opleveren dan de verkoop van de voorraden aan opkopers. Uit het verslag blijkt dat die verkoop in de weken na het faillissement nog een omzet van 7,5 miljoen (inclusief btw) heeft gegenereerd.

Curatoren Le Belle en Wolfswinkel denken echter niet dat er, na aftrek van kosten en de betaling van pandrechthouder ING en preferente schuldeisers als het UWV en de Belastingdienst, veel overblijft voor de overige schuldeisers.

Bron • RTL Z / Mathijs Smit