Business

Amerikaans museum ontdekt originele Rembrandt

Suzanne Blotenburg • 17 februari 2020 18:35 @suusnl

Portret van een jonge vrouw Beeld © Allentown Art Museum

Een schilderij waarvan lang werd gedacht dat het door een leerling van Rembrandt werd gemaakt, blijkt na nader onderzoek van de oude meester 'himself'. Dat claimt het Amerikaanse Allentown Art Museum, eigenaar van het werk. Originele werken van Rembrandt kunnen tientallen miljoenen opleveren, al wordt niet gedacht aan verkopen.

Het schilderij hangt al tientallen jaren aan de muren van het museum nabij Philadelphia in de VS, onder de titel 'Portret van een jonge vrouw', gemaakt door iemand uit de 'studio van Rembrandt'. 

Veel leerlingen

Grote schilders hadden vaak groepen van leerlingen om zich heen die onder de titel van de meester kunstwerken vervaardigden. Verwarring over de maker van een werk komt daarom ook vaker voor.

Twee jaar geleden stuurde het Allentown Art Museum het schilderij naar de universiteit van New York om het te reinigen en conserveren. Deze maand bleek dat het van de hand van Rembrandt zelf komt. 

Moderne technologie

Dat kwam dankzij moderne technologie aan het licht, zeggen kenners. Röntgenstraling, infraroodlicht en microscopen haalden kwaststreken naar boven die wel erg leken op die van originele Rembrandtwerken. Na onderzoek van  experts van buitenaf werd vastgesteld dat het om een origineel gaat.

"Het werk was bedekt met meerdere lagen vernis, waardoor je het originele kwastwerk en de kleuren niet goed kon zien", verklaart Elaine Mehalakes van het museum. "We zijn enorm blij met deze resultaten."

Miljoenen voor Rembrandt

Eerder al werd gedacht dat het werk uit 1632 van de Nederlandse kunstenaar was, maar experts concludeerden toen anders. Het museum laat het werk nu taxeren, maar zegt geen intentie te hebben om het te verkopen.

Overigens twijfelen andere experts ook nu weer aan de echtheid. Rembrandt-kenner Ernst van de Wetering spreekt tegenover de NOS van een commerciële truc, bedoeld om zo veel mogelijk mensen naar het museum te trekken.

Werken van Rembrandt gaan bij Sotheby's in elk geval voor miljoenen dollars over de toonbank. Een eerder portret van een jonge vrouw werd verkocht voor 9 miljoen (ruim 8 miljoen euro).

Bron • RTL Z